Színház

Miénk ez a cirkusz

musical, magyar, 2009.

Értékelés:

1 szavazatból
Szerinted?

Közreműködik: az LGT Emlékzenekar
Egy cirkuszi társulat élete zajlik előttünk. Ez a cirkusz - mint a dalokban - részben az, ami, részben a világ, létezésünk modellje ("Színház az egész világ..."). Így valamennyi szereplő is egyszerre valóságos és metaforikus.

I. rész
Egy premier előadás végével kezdődik a játék. Tapsvihar, bravózás, majd - mint egy megismételt finálé - hangzik el a címadó dal. /Miénk ez a cirkusz/ Utána bezárul a "negyedik fal", gratulációk, bankett, buli /A mi kocsmánk/, csak a Fiú és a Bohóc nem vesz benne részt. A Bohóc, mint egy Chagall - figura, a légtérben hegedülve idézi meg a kékruhás Lányt /Hajnal/. Már a Fiú is látja. Közös látomásuk közös sorsukra utal. A Fiú a valóságost, a nőt kívánja elérni, a nem nélküli Bohóc vágya a lélek. /Álomarcú lány/ Lassan mindenki kiszivárog a bankettről, ám ők már csak a Fiút látják és hallják. Ő nem adja kisajátított ideálját. A Bohóc egy bohóctréfában gúnyolja ki a Fiú szerelmét /Kakukkos karóra/, míg a Cirkuszigazgató hivatására, az ezzel járó felelősségre és kötelességre figyelmezteti a Fiút. /Fiú/ A Fiú számon kéri a Bohócon egykori barátságukat, a Bohóc visszaválaszol, majd újra a Fiú és újra a Bohóc, majd a veszekedés átragad az egész társulatra. /Ugye, mi jó barátok vagyunk/ Végül - mint minden büféveszekedés - ez is közös bölcsességbe torkollik. /Mindenki másképp csinálja/ és folytatódik a buli a Mama vezetésével. /Gyere, gyere ki a hegyoldalba/. A fergeteges hangulat közepette a társulat bulistáinak kétségei vannak a Mama énekes képességeit illetően /Sose mondd a mamának/, ám lánya bimbózó nőiességét nagyra értékelik /Ő még csak most tizennégy/. Míg a buli zajlik, a tér két oldalán a Fiú és a Bohóc szól magányáról /Szerenád a szerelmemnek, ha lenne/, s a Lány megjelenik, valahol messze fenn a trapézok között. /Gondolj rám/ A Fiú felküzdi magát hozzá és valóság lesz az álombéli nő. /Vallomás/ Míg a szerelmesek egymás karjában nyugszanak a trapéz kilépőjén, a Bohóc fájdalmas monológját halljuk. A Lány felébred, hallja ezt a lénye lényegének szóló vallomást. /Mindent megtennék/ A Bohóc eltűnik, a Lány utána mozdul. A Fiú fogja, szorítja, drámai kettősük kétségbeesett trapézszámmá válik. A Lány keze lassan kicsúszik a Fiú szorításából, zuhanni kezd és semmivé foszlik. /Hagyd a könnyeket/.

II. rész
A szín közepén bőröndök, poggyászok. Mögötte a társulat, mozdulatlanul. Elől a Fiú hívja a Lányt, aki valahonnan a messzeségből válaszol. /Várlak/ A Cirkuszigazgató és csapata menni készül. /Az Ígéret Földje/ A szám közben még egyszer benépesülnek a cirkuszi díszletek, működésbe lépnek a masinériák, majd lassan megállnak, lejárnak. A félelem lesz úrrá, a bizonytalanság, a pánik. /Mondd, mire van/ A Cirkuszigazgató bölcsessége tesz rendet /Miért ne játszhatnánk el jól/ Ám a Fiú csalódott és reménytelen, el akarja hagyni a társulatot. /Kék asszony/ A Papa /Cirkuszigazgató/ és a Mama fáradt figyelmeztetése elbizonytalanítja. /Nem olyan könnyű/ A Cirkuszigazgató összeszedi erejét és megfogalmazza a hivatás lényegét, ars poeticáját. /Sziszifuszi blues/. A Papa kifáradt, elhagyja ereje, összeesik. Haldoklása közben látja a most már megkérdőjelezhetetlen távlatot, a ?túlsó parton? a Lány várja. /Ha eljönnek az angyalok/ A társulat döbbenten ébred rá: egyedül maradtak, nincs út sehová, most rajtuk a sor. /Miénk itt a tér/. A Fiú és a Bohóc már egymást erősítve fogalmazza meg közös kötelességüket. /Neked írom a dalt/. És indul újra a cirkusz, kigyúlnak a fények, harsan a zene és újra kezdődik a megállíthatatlan körforgás. /Miénk itt a cirkusz/. Sötét, taps. Ám a tapsrend helyett a társulatot látjuk bőröndökkel és poggyászokkal és kapunk egy kis útravalót. /Magyarország/.

A(z) Pannon Várszínház előadása

Stáblista:

Hozzászólások

Giny K 2010 márc. 24. - 18:12:00
:)
Giny K 2010 márc. 24. - 18:10:53
Akkor jó! Megnyugodtam!
10/10
Kittus89 2010 márc. 24. - 09:47:18 10/10 Előzmény Giny K
Nem lehet egy napon említeni a Szép nyári nappal ezt a darabot - szerintem. :)
NapShe 2010 márc. 21. - 16:59:58
azt hiszem, erre mondják: ízlések és pofonok..:)
ha voltál már Pannon Várszínház-as ea-on, akkor sztem már nagyjából tudod, mire számíthatsz: CSAK A LEGJOBBRA!:)
nekem az egyetlen furcsaság az volt ennél a db-nál, hogy prózai részektõl mentes:)..tehát csak a dalok:)... de ha majd odáig eljutok, legalább már a Boldog idõk nem lesz olyan furcsa(ebbõl a szempontból:D)
Giny K 2010 márc. 21. - 12:25:34
Egyébként bocs, hogy ennyire "szkeptikus" vagyok, de a Szép nyári napra is azt mondták, hogy milyen jó, és azon elég nagyot csalódtam. (Lehet persze, hogy az én ízlésemmel van baj...)
De ez a darab tényleg szimpatikusabbnak tûnik...
Giny K 2010 márc. 21. - 12:14:22 Előzmény Kittus89
Azt nem is mondtam, hogy zagyvaság, csak azt, hogy így leírva tûnik annak.
Egyébként meg érdekes, és mondtam is, hogy ha sikerül eljutnom Veszprémbe, akkor majd biztos megnézem...
10/10
Kittus89 2010 márc. 20. - 21:04:02 10/10
Kedves Giny K!
Hidd el, nem zagyvaság a történet. Megéri megnézni!
Giny K 2010 márc. 20. - 19:44:54 Előzmény NapShe
Tényleg olyan jó?
NapShe 2010 márc. 19. - 21:34:34
HAJRÁÁÁ!
HIDD EL! NAGYON MEGÉRI!(L)
Giny K 2010 márc. 19. - 21:22:24
Egyszer talán majd én is megnézem,ha sikerül eljutnom Veszprémbe...
10/10
Kittus89 2010 márc. 19. - 13:18:06 10/10
A P. Várszínház egyik legjobb elõadása... Szívbemarkoló történet, fülbemászó dallamok, remek rendezés és profi színészek. Mi kell még? :)
NapShe 2010 márc. 18. - 23:26:36
én ma láttam elõször.
de IMÁDOM:)
FANTASZTIKUS!!!:):):)
Giny K 2010 márc. 13. - 16:20:51
Hááát... Nekem ez így elég nagy zagyvaságnak tûnik, de ennek legalább van mondanivalója, nem úgy, mint a "Szép nyári nap"-nak...
És itt legalább normálisan leírják, mirõl szól a történet, nem képmutatóskodnak. (A "Szép nyári nap" ajánlójában például "a gyerekekre szigorúan figyelõ mûszakvezetõrõl és helyettesérõl" írnak, aztán a darabban mit csinált az a "szigorú" mûszakvezetõ a helyettesével... Meg arról a kis ribirõl sincs benne egy árva szó se, pedig legalább annyi ideig volt a színen, mint a két "fõszereplõ"...) Kíváncsi volnék, hogy aki írta azt az ajánlót, egyáltalán látta-e a darabot, vagy csak meséltek neki róla...