Színház

Mirandolina

vígjáték, magyar, 2001.

Még nincs szavazat!

Légy te az első!

Carlo Goldoni (1707-1793) százhúsz vígjátékot felölelő életművében különleges gyöngyszem a Mirandolina, melynek eredeti címe "La Locandiera", vagyis A fogadósnő. Jellemábrázolása, környezetrajza, a kor nemesurainak és polgárainak bemutatása ma is eleven élmény, akár könyvben olvassuk, akár színházban látjuk a férfiszívekben diadalmaskodó fogadóslány történetét.
A szép Mirandolina fogadójában már hónapok óta vendégeskedik Forlipopoli őrgróf és Albafiorita gróf, akik mindketten szerelmesek a fogadósnőbe. Mindegyikük a maga módján teszi a szépet neki. Albafiorita frissen meggazdagodott ember lévén elhalmozza ajándékokkal, Forlipopoli viszont, akinek az őrgrófságból már csak a puszta címe van meg, be kell érje azzal, hogy szüntelenül nagyrabecsüléséről és pártfogásáról biztosítja. Egymást követik az indulatos szóváltások a két vetélytárs között. Forlipopoli soha nem mulasztja el az alkalmat, hogy a gróf orra alá dörgölje: pénzen vette rangját. Albafiorita pedig, amikor csak módja van rá, felhívja a figyelmet az őrgróf cifra nyomorúságára. A csak néhány napja érkezett Ripafratta lovag méltatlankodva nézi a két férfi szerelmes vetélkedést. Előkelő urak hogyan süllyedhetnek odáig, hogy egy nő miatt nap mint nap összemarakodnak. Őt ilyen veszély nem fenyegeti, jól ismeri a nőket, alattomos, ravasz teremtés mindegyik, nem érdemes vitatkozni, felindulni miattuk. Többet ér a vidám baráti társaság, sőt még egy jó vadászkutya is.
Mirandolina fölényes asszonyi okossággal fogadja a gróf és az őrgróf hódolatát, a lovag nőgyűlölete azonban mélységesen felháborítja. Elhatározza, hogy magába bolondítja ezt a kemény és ellenséges férfit, és derekasan megkínozza.

A(z) Kecskeméti Katona József Színház előadása

Bemutató időpontja:

Stáblista:

Szereplők

Ripafratta (lovag)
Forlipopoli (őrgróf)
Albafiorita (gróf)
Mirandolina (a fogadósnő)
Ortensia (színésznő)
Fabrizio (a fogadó pincére)
Első szolga (a lovagnál)
Második szolga (a grófnál)

Hozzászólások