Színház

Mobil

előadás, 2011.

Még nincs szavazat!

Légy te az első!

Felveszi? Kikapcsol? Letöröl? Elküld? Megcsörren? Kicseng? Rögzít? Kinyomja?
Sergi Belbel katalán író-rendező darabja mindennapi életünk elválaszthatatlan tartozékát - a mobiltelefont veszi nagyító alá, ráadásul olyan módon, hogy azt dramaturgiai eszközzé avatja.

Mi történik, ha a szereplők szinte kizárólag mobilon találkoznak? Mivé változnak a személyes kapcsolatok, ha azok a térerő mindenhatóságába hálózva bonyolódnak? Mivé változik az itt és most kimondott szó, ha azt egy készüléknek, hangrögzítőre, videofelvételre mondják? Mi történik ha az üzenet máshol ér célba?

A vonalak komikusra hangolt összekuszálása egy szélsőséges, ugyanakkor hátborzongatóan valóságos szituációban zajlik: a négy szereplő - Sara, Rosa, Claudia, Jan - élete egy reptéri terrortámadás következtében keresztezi egymást. A valóságos bomba egy még valóságosabb, belső robbanást idéz elő bennük: a legrejtettebb érzéseiket, gondolataikat, vágyaikat hozza felszínre. A szeretet és gyűlölet szélsőségeiben tobzódva, kétségbeesetten keresik mindannyian azt, amibe - ebben a darabjaira hullott világban - még belekapaszkodhatnak.

Sergi Belbel (1963) katalán író-rendező, a 2005-től a Katalóniai Nemzeti Színház igazgatója, egyik legismertebb és legtöbbet játszott kortárs katalán szerző. A Mobil című darabját először egy független koppenhágai színházi műhely, a Plan B mutatta be 2006-ban, magyar nyelvű ősbemutatója 2009-ben volt (Neptun Brigád).

Alexandru Colpacci (1945) - jelenleg Párizsban élő rendező. Karrierje Nagyváradon indult, 1981-ig számos sikeres előadást jegyzett. A magyar társulatnál bemutatott Mrozek Tangó című előadásával 1979-ben több díjat is elnyert. Legutóbb 2004-ben az Janusz Glowacki Antigóné New York-ban című előadást láthatta az ő rendezésében a nagyváradi közönség.

A(z) Szigligeti Színház előadása

Bemutató időpontja:

2011. március 4., Szigligeti Színház

Stáblista:

Hozzászólások