Színház

Morgenstern halála

színmű, 1 felvonás, magyar, 2012.

Értékelés:

4 szavazatból
Szerinted?

"Franz Kafka hat éves korában a nagybátyjánál töltötte a vakációt, egy vidéki falucskában, félúton egy vidéki kisváros, és egy nem vidéki nagyváros között. Ekkor még nem ismerte Morgensternt.

Egy kissé párás, üde reggelen - augusztus tizenharmadikán - a kis Kafkát sétálni vitte nagybátyja a falu határába. Kafkácska vígan lépdelt újdonsült bőrszandáljában a pirkadat izzasztotta rét harmatos füvében, kis tüdeje fáradhatatlanul szívta magába a friss reggeli szellő kristálytiszta levegőjét, és közben nagybátyjával beszélgetett a fagylaltokról és az elidegenedésről. Ahogy a faluvégi rét közepére értek, megálltak egy kicsit, hogy megnézzék a napfelkeltét. Franz ekkor pillantotta meg a közeli, erdő borította dombon megbúvó kis kastély apró tornyait, mely irodalomtörténeti mélységű benyomást tett rá. Rögtön támadt is egy kafkai gondolata: "mi lenne, ha erről az épületről mintáznám az utolsó regényemben szereplő kastélyt, amellyel az egész huszadik századi európai irodalmat meghatározom?" Eleinte csak dédelgette magában ezt a kósza ötletet, mely az évek során komoly elhatározássá érett elméjében. Utánanézett hát a különböző kafkológiai értekezésekben, hogy hogyan is kell kafkai világot teremteni, aztán vett egy nagy levegőt, és nekilátott a huszadik századi regény megreformálásának. Írta, írta A kastély című regényét, mely egy földmérőről szól, aki megérkezik egy faluba, amely felett egy dombon pont olyan kastély emelkedik, melyet még bőrszandálos korában látott. Addig addig írta ezt az egészen egyedi, abszurd elemekkel átszőtt regényt, hogy ő maga is belegabalyodott, és már semmi értelmét nem látta az egésznek. Ezért úgy döntött, hogy meghal, mielőtt befejezi leghíresebb regényét, és így adja fel a leckét a későbbi..."

A(z) Kaposvári Egyetem Művészeti Főiskolai kar előadása

Bemutató időpontja:

Stáblista:

Hozzászólások

9/10
Arturo gróf 2017 márc. 11. - 14:45:26 9/10
Sajnos csak néhány elõadás volt belõle, pedig remek munka!
8/10
Inconnue 2013 máj. 25. - 08:50:43 8/10 Előzmény FElepHánt
A TELJES stáblista
(forrás: http://szinmalom.blogspot.hu/2012/11/k2-szinhaz-morgenstern-halala-premier.html?spref=fb)
Kéretik rögzíteni, köszönet! :-)

Játsszák:

Borsányi Dániel
Domokos Zsolt
Farkas Sándor
Horváth Szabolcs
Jámbor Nándor
Kátai Kinga
Márton Kristóf m.v.
Pallagi Melitta
Rózsa Krisztián
Sodró Eliza
Tóth Géza

Látvány:
Domokos Barbara
Nacsa Lilla

Technika:
Benkó Barnabás

Terelgették:
Fábián Péter, Benkó Bence
10/10
FElepHánt 2012 dec. 09. - 17:29:09 10/10
FeHér ElepHánt Kulturális Ajánló Portál www.toptipp.hu

MORGENSTERN HALÁLA Benkó Bence - Fábián Péter k2 Malomudvar

A bombameglepetés Sziszüphosz után, immár harmadik darabbal jelentkezik a Kaposvári Egyetem III.-os színmûvész osztályának hiperkreatív író-rendezõ párosa. Kafka Kastély-ába már sokaknak beletört a bicskája, a k2 néven máris nevet szerzett együttes azonban revelatív elõadással rukkolt ki.
K. földmérõ, Horváth Szabolcs az egyetlen emberszabású lény az abszurd panoptikumban, naivan tétova, konokul kitartó, természetes eleganciája lassan porlad el a kilátástalan küzdelemben. Õ sem különb a környezeténél: két famulusát megfosztja nevétõl, "Artúr vagytok!", a II.-os Farkas Sándor és Jámbor Nándor tökéletesen illeszkedik az együttesbe.
Célratörõ racionalitással peregnek a jelenetek, az illusztratív játékok, mimikai trükkök helyett a keményen egyenes deklamáció érvényesül. Elég egy asztal, egy karosszék a helyszínek megjelenítésére, az egyetlen különös tárgy az a sublót, melybe a két Artúr elbújik. A látvány Domokos Barbara és Nacsa Lilla munkája, kifejezõek a jelmezek, a hölgyek ruháitól, Samsa bogárfején át, K. garabonciás köpönyegéig.
Lihegve lót-fut a küldönc Barnabás /Rózsa Krisztián/, Frida szerepében Kátai Kinga a be nem teljesülõ remény égi jelenése, Klamm lábfájós titkára és Gregor, az idõnként rovarrá változó fuvaros a markáns Borsányi Dániel.
A fojtogató atmoszférában hirtelen kialszik a fény. Az Amuri Partizánok dala, három szólamban, aktualizált szöveggel tudósít a függetleneket ellehetetlenítõ, gyalázatos kultúrpolitika rémtetteirõl.
De nekünk szól a kafkai látomás minden sora. Lánya bûnéért, - nem feküdt le a Kastély valamelyik csókosával -, egész életében bocsánatért könyörög az összetört Apa: Tóth Géza, már a kezdés elõtt, esengõ tekintettel, megtört félmeztelenségben bóklászik a nézõk között. Szörnyû vétkét sírós hangon meséli Pallagi Melitta, aki kocsmárosnéként is emlékezetes figurát teremt. Sodró Eliza Tanítókisasszonya tehetetlenül siratja megtiport virágait, míg a szexuális technikáját frivol árnyjátékban is bemutató Olga szerepében útszéli ak-
centussal formál hatásos karaktert.
Prémes fövegben érceshangú Kastély-csinovnyik, fekete szemüvegben óvatosan együttérzõ Tanító: Domokos Zsolt rendkívüli karakter-érzékenységgel játssza extrém alakjait. Bájos fekete alsónemûben, bárénekesnõi paródiájában, mindkét nemi szervét felfedve, megdöbbentõ módon leplezi le hermafrodita voltát. /Ez a bravúr csak Ötvös András magánszámához mérhetõ, kinek, (uram bocsá'): pöcse, video-premier plánban, play back énekre
tátogott Dömötör András hajdani Baal-jában.../
Benkó Bence és Fábián Péter, a színpadra dramatizálás mellett, konstruktív rendezéssel, fegyelmezett fantáziával állítja elénk Kafka korszakos mûvét, példás egységben vezényli a nagyszerû összmunkát produkáló együttest. Magasra tették a mércét: felajzva várjuk a k2 következõ produkcióját.
10/10
FElepHánt 2012 dec. 09. - 17:27:51 10/10 Előzmény Inconnue
Igen? Hol van Sodró Eliza? DomoKos Zsolt?
8/10
Inconnue 2012 dec. 08. - 05:40:02 8/10
Kedves Szerkesztõk!
A rendkívül hiányos stáblistát (2012. dec. 7.) kéretik helyesbíteni és kiegészíteni, íme:

http://szinmalom.blogspot.hu/2012/11/k2-szinhaz-morgenstern-halala-premier.html?spref=fb

Köszönjük!