Színház

Múzeum+

előadás, magyar, 2010.

Még nincs szavazat!

Légy te az első!

Eszéki Erzsébet Így látunk mi című kötetében 37 személyes történet olvasható 37 képről.

Az idei Ünnepi Könyvhétre jelent meg Eszéki Erzsébet: Így látunk mi - 37 kép, 37 történet című könyve Dobó László portréfotóival, a Corvina kiadó gondozásában. Azóta többen fölvetették, hogy jó volna hasonló beszélgetéseket élőben is hallgatni. Erre lesz lehetőség november 18-án, a Szépművészeti Múzeumban, a Klimt-kiállítás egy-egy képéhez kapcsolódva. A látogatók így élőben lehetnek tanúi az egy-egy kép kapcsán kibontakozó beszélgetésnek, a különös asszociációkat ébresztő felolvasásoknak és a minderre reflektáló, improvizatív zenének.

Életrajz:
Eszéki Erzsébet az ELTE Bölcsészettudományi karán végzett német-orosz-svéd szakon. Egyetemistaként kezdett az Élet és Irodalomban publikálni, 1980-tól a Daily News/Neueste Nachrichten német rovatában írt és szerkesztett. 1985-től a Magyar Nemzet kulturális rovatában dolgozott, 1987-től a lap irodalmi szerkesztője volt, itt megjelent íróinterjúit éveken át nagy érdeklődés övezte. 1991-től a Magyar Hírlap kulturális rovatában publikált. 1998-tól 2009-ig a Világgazdaság kulturális oldalát szerkesztette, közben, 2002-től az artitura.hu (az első nagy, átfogó kulturális portál) főszerkesztő-helyettese is volt.

A '80-as évek végén készült íróinterjúiból állította össze első könyvét (Kibeszéljük magunkat, 1990). Második kötetét a Honvéd Táncszínházról és Novák Ferencről írta (Tánc az élet - Egy társulat regénye, 1993). Harmadik könyvében (Menjek haza, vagy maradjak itthon? 1998) a nagyszerű magyar íróról, Kardos G. Györgyről és a Stockholmban élő világhírű kutatóról, izgalmas könyvek szerzőjéről, Klein Györgyről készített kettős portrét.
Legújabb kötete 2010 júniusában, az Ünnepi Könyvhétre jelent meg a Corvina Kiadó gondozásában, Így látunk mi - 37 kép, 37 történet címmel, ebben újszerű megközelítésben olvashatunk interjúkat egy-egy képről: ismert emberek, elsősorban írók, színházi és filmrendezők, színészek és más alkotók mesélnek egy képről, személyes kötődésükről.

A nevéhez számos kulturális-művészeti esemény szervezése és kommunikációs munkája is kapcsolódik. Ilyen volt például 2000-ben a Európai Színházi Unió budapesti fesztiválja, valamint 2004-ben a Svédületes! magyarországi svéd év sokszínű programsorozata. Öt éven át dzsesszkoncertek szervezésében vett részt. Ezen munkáinak is köszönhető, hogy megkapta 2005-ben a Summa Artium első Eszme-díját. 2006 januárja óta az AEGON Művészeti Díj és Társdíj, a négy évadon át nagy érdeklődéssel kísért Képzett társítások - AEGON-estek kitalálója, a program kidolgozója, szakmai vezetője.

A(z) Szépművészeti Múzeum előadása

Stáblista:

Hozzászólások