Színház

Na' Conxypanban hull a hó

színmű, magyar, 2012.

Értékelés:

2 szavazatból
Szerinted?

Színmű Gulácsy Lajos festő életéről és művészetéről. Na'Conxypan egy kitalált ország. Lakói otthon érzik magukat a birodalomban, ahol lehet - és jó - embernek lenni. In memoriam Bertók Lajos.

Gulácsy Lajos, a XX. század egyik legnagyobb magyar festője írásokat is hagyott ránk: meséket, novellákat, regénytöredékeket, újságcikkeket, leveleket. Ezek alapján készül az előadás. A "Na' Conxypanban hull a hó" egy ember története, aki legtöbb művét Olaszországban alkotta, de soha, sehol nem talált otthonra a világban. Így született meg Na' Conxypan, a képzelt, teremtett világ. Gulácsyt barátai, szerelmei, családja és rajongói próbálták megmenteni az őrülettől. Sikertelenül: harminckét éves korában elhatalmasodott rajta a skizofrénia, elborult az elméje. Élete hátralevő húsz évét elmegyógyintézetben töltötte.

Az előadás azt a kérdést járja körül, mennyiben vagyunk mi magunk okozói boldogtalanságunknak, betegségünknek, és mennyiben vannak külső okai: hibáztathatjuk-e környezetünket balsorsunkért? Miféle erővel képes a gondolat, a képzelet jobbítani a világon, és hogyan képes ugyanez az erő megbetegíteni, pusztítani, ha tisztánlátásunkat elveszítve vélt vagy valós érdekeink miatt a magunk képére akarjuk formálni a valóságot? Galambos Péter

A(z) Csokonai Színház előadása

Bemutató időpontja:

2012. november 30., Csokonai Színház

Stáblista:

Hozzászólások