Színház

Nácy

előadás, 80 perc, magyar, 2016.

Értékelés:

4 szavazatból
Szerinted?

"M. Katona Ignác autodidakta hajómérnök legénységet keres vakmerő expedíciójához: hogy házilag készült tengeralattjárójával - az Északi Sarkot érintve - harántirányban kerülje meg a Földet.

Hőseink, a Budapesti Anarchista Színház, érdemeik elismeréséül meghívást kapnak Brazíliába az Anarchista Színházak Világtalálkozójára, de nincs pénzük repülőjegyre. Azt remélve, hogy út közben eltéríthetik a járművet, jelentkeznek Nácy kapitány hajójára legénységnek.

Már a Gibraltári szorosnál tartanak, amikor kiderül: Nácy kapitánynak nem csak a beceneve Náci, hanem az ideológiai meggyőződése is. Sajnos ekkor már nincs visszaút."

A produkció - bár cselekményében nem kapcsolódik - tekinthető a nagy sikerű, ám az állami propagandának köszönhetően kétes hírű GECY produkció folytatásának, hiszen az író-rendező páros újbóli együttműködéséről van szó. A darab zenéjét Kertész Endre szerezte, a főszerepben Paizs Miklós.

A(z) Budapesti Anarchista Színház előadása

Bemutató időpontja:

2016. január 8., Budapesti Anarchista Színház

Stáblista:

Hozzászólások

8/10
FElepHánt 2016 jan. 12. - 15:43:23 8/10
FeHér ElepHánt Kulturális Ajánló Portál www.toptipp.hu

NÁCY---ifj.Sebõ Ferenc---Anarchista Színház---RS9

Még ha csak abszurd lenne! Ám Toepler Zoltán darabja széttartóan eszement, értékelhetetlen vacak, szavunk sincs róla. Annál inkább a realizálás lehetetlenségével küszködõ, kiváló együttesrõl. Az elborzasztó Többszörös és a csodálatos Zöld Szofi-ból részben ismert arcok mellett újabbak is felbukkannak, ifj.Sebõ Ferenc rendezésében teljes összhangban,
tarósan összekovácsolt csapatként mûködnek. A hangszerét kisebbre váltó Kertész Endre találóan felnagyított figurában jeleskedik, Balogh Orsolya különc egyénisége érdesbájt kölcsönöz az óriáscsecsemõ Pókocskának.
Znaykai Zsófi Dolfi kutyája mellõzésével, mozgásban, hangváltozatokban formálja meg igen eredeti ember-állatát. Pálházy Henriette a démoni macskaság buja testi attribútumaival operál, ragadozó nõiességû nemes vad. Az ezerarcú Horváth András skálája a fürge kameramantól az emblematikus örök megalkuvóig terjed, alakítása a színészi sokoldalúság iskolapéldája.
Mit lehet még Paizs Miklós-ról elmondani?!? Fölényesen visszafogott, látszólag semmit sem csinál, nem játszik, nem idomul szerepéhez, Õ egyszerûen VAN! - és rejtett önmagát adja megfogható valóságában, ennek ellenére abszolút Nácy, autoditakta alkotó a javából. Az elõadás revelációja az elsõ kép(keret)-ben feltûnõ celebke, vajákos bûbájjal vonz a hangja,
érett szuggesztióval úgy játszik, mintha hosszú évek óta színpadon lenne. Pedig... Felismerni véltük benne a Klubrádió Paprika Kingá-ját, aki vasárnaponként elvarázsol egyszuszra, egyedül abszolvált monológjaival. Itt nem az a szirén-hang csábít, Hella mûvésznõként Papp Réka Kinga felejthetetlen figurát teremt. És ahogy énekel..., sajnos csak egyszer: végtelen muzikalitás, áradópoézis a szimpla kis dallamban, minden sor végén felfoghatatlanul kitartott, a semmibe diminuáló legatóval.
Hatalmas erõk, gyõzhetetlen energiák feszülnek a függetlenek titkos világában, mindegy, hogy mit, mindegy, hogy hol, mindegy, hogy hányszor játsszák: a legapróbb rezdülésre is szenvedélyes kíváncsisággal érdemes figyelnünk!