Színház

Nanga, a varázslónő - Mese afrikából

előadás, 2012.

Még nincs szavazat!

Légy te az első!

Afrikában. A távoli, mesés, forró és fekete Afrikában, ahol az emberek banánt és kókuszt esznek, teve hátán tevegelnek, s vizilókkal reggeliznek, ott él Tambwe a csöpp kisfiú, és a falucska rejtélyes, új lakója Nanga. A kisfiú egy reggel, a varázslónő házánál furcsa események szemtanúja lesz s segíteni-vágyástól vezérelve elhatározza, hogy óvatosan kideríti, mi zajlik a varázslónő titkokkal teli házikójában? Mi rejlik valójában a fátylak mögött? Miért változtatja át kiselefántokká a kertjében játszadozó és rendetlenkedő gyermekeket a varázslónő?

A "Fekete kontinensen" játszódó mesékből mindig erős afrikai hangulat sugárzik. Olyasmi, mint az átmelegedett föld illata eső után. Ennek a lenyűgöző, csodákban gazdag világnak a megidézésre próbálunk kísérletet tenni, a Nanga, a varázslónő című mese színpadra ültetésével.

Az afrikai népeknek minden kérdésre van válaszuk, melyeket a meséikbe szőttek bele. Legendáikból sugárzik a természettel való harmónia, fontos szereplői az állatok. Fő üzenetük a család és a közösség fontossága, tisztelete. Az európai kultúrkör kiszámítható toposzai ezekben a mesékben nem működnek, mert nincsen fekete és fehér, jó és rossz, hanem mosottak a határok, és hullámzik az együttérzésünk. Tisztán emberi belső konfliktusok vannak, nem kívülünk álló akadály, tőlünk független, leküzdendő külső ellenség. Vagyis ezeknél a meséknél nem működik a tanult bölcsesség. Ezért rákényszerít, hogy felülbíráljuk becsontosodott reflexeinket a lelkünkben.

Nem hagyományos, megszokott mesei világ születik itt, ezért a megvalósítás sem lehet hagyományos. Különleges maszkokkal és bábokkal (Boráros Milada munkái) elevenedik meg egy távoli, ismeretlen világ, és utazhatunk a Mesebolt társulatával egy csodálatos, Nap-szagú vidékre. Az előadás színpompás látvány-világához, Kiss Erzsi fantáziadús, játékos zenéje társul és teremt izgalmas atmoszférát. Kiss Erzsi 15 éve énekel a maga nem létező nyelvén, teszi a hangokat, betűket, magán- és mássalhangzókat egymás után kizárólag a ritmust és a zeneiséget szem előtt tartva. Ez a sajátosan, csak rá jellemző forma és stílus ezúttal egy afrikai kis közösség életét mozgatja meg, és telíti "papagáj-hangú" levegővel.

Rumi László rendező immáron ötödször dolgozik együtt a szombathelyi társulat művészeivel, így a közös nyelv és gondolkodás már szinte magától értetődő. Ebben a mesében elsősorban a játékosság, a líra, a humor és az ezernyi hangulati és gondolati szín felfejtése és megmutatása tartogat izgalmakat a színészek és a nézők számára egyaránt.

A(z) Mesebolt Bábszínház előadása

Bemutató időpontja:

2012. január 29., Mesebolt Bábszínház

Stáblista:

Hozzászólások