Színház

Ne bánts!

balett, magyar, 2015.

Értékelés:

2 szavazatból
Szerinted?

A Ne bánts! című tánc produkció a családon belüli erőszak témáját dolgozza fel. A darab fókuszában egy fiatal lány áll; a család "szentháromságának" egyik tagja. A társadalmi nyilvánosság felé a normális család képét betegesen közvetítő szülők a lakás ajtaját becsukva már nem alkotnak olyan szoros köteléket. Az anya rideg passzivitása utat enged a mindent irányítani akaró apa ámokfutásának. De mit tehet egy lány, akkor, ha a felemésztő családi közeg börtönként zárul rá? Ha már a saját testével is más rendelkezik? Ha a körülötte élők nem látnak semmit? Ha a barátok nem akarnak látni semmit? S ha a saját anyánk úgy tesz, mintha nem történt volna semmi...

A(z) Győri Balett előadása

Stáblista:

Hozzászólások

10/10
ambrosius 2015 okt. 14. - 22:14:38 10/10
Velekei László és a Gyõri Balett társulata témájában és megformálásában is megrázó táncszínházi estét produkált.
A táncnál szokatlan hangok-sikolyok-beszédek éppúgy illettek a képbe, mint a puritán lakótér szobái.
A remekül válogatott zenékkel összhangban kavargó élet képei, a boldog fiatalság örömét beárnyékoló apa komor egyénisége, a törékeny, könyörögve ellenállni próbáló anya görög tragédiákba illõ alakja mind telitalálat volt.
A fokozódó kezdeti feszültségbõl elõpattanó fiatal ördögalak az apai vágy vízióit elementáris lendülettel és drámai feszültséggel valósította meg. A családon belüli nemi erõszak képe egyértelmûen, durván, de sohasem obszcén módon jelent meg.
Az ágyjelenet erotikáját figyelve átélõ, fotelében üldögélõ apa jelenléte még szelíd megoldás volt, ahhoz képest, amikor az apa a lány hálószobája felé közelítve videózik, és a képet az anyának is kivetíti.
Az engedelmesen megtört anya és lánya kétségbeesett egymásba kapaszkodó kettõse után, lehangolóan igaz volt a végsõ „családban marad” kicsengés,
A technikailag nagyon igényes koreográfia, egyedi megoldású Laokoón csoportjai, és a jól képzett táncosok munkáját élvezve nagyon sajnálom, hogy a mai szereposztás kitûnõ szólistáit nem tudom név szerint is kiemelni.