Színház

Ne kérdezd, ki voltam - Szepes Mária élete

előadás, magyar, 2017.

Értékelés:

Még nincs szavazat, légy te az első!
Szerinted?

Szepes Mária: Emberek és jelmezek - Emlékek polifóniája című önéletrajzi regényének színpadi változata

Szepes Mária élete átívelte az egész 20. századot. Emberek és jelmezek - Emlékek polifóniája című önéletrajzi regényében gyermekkorától a II. világháborúig, a Vörös oroszlán megszületéséig mesél arról, hogy mi vezette el a „Szepes Máriaság” kialakulásának kezdetéig. "E könyv eseményeit magam éltem át korai eszmélésem óta sajátos, fotografikus szemlélettel, amely nyilván elfogult néha, mégis őszinte, s számomra így igaz. Lehet, hogy néhányan az olvasók közül – nem sokan lehetnek már – másképp látták a múlt sűrűn torlódó tragédiáit, komédiáit, de ez bizonyosan megbocsátható egy olyan műnél, amely nem törekedett teljességre, egyéni szemszögből vetítettem ki élményeimet. A világ, amelyről írok, nagyrészt elsüllyedt már a felejtés vizében. Bizonyos elemei valószínűleg csak bennem maradtak meg. E mélybe merült Atlantisz néhány eleven részletét próbáltam kiemelni az idő oceanikus iszaprétege alól. Talán nem lesz érdektelen azoknak, akik átélték történéseit, de a fiataloknak sem, akik egyáltalában nem tudtak róla eddig." – írta egykor Szepes Mária. 

A könyvből Lökős Ildikó készített a Spirit Színház számára színpadi játékot, melyből az „ismeretlen” Szepes Máriát ismerjük meg: az érdeklődő és fantáziadús kisgyereket, az öntudatos fiatal lányt, a gyerekszínészt, a szárnyait bontogató írót, Karády Katalin dalszerzőjét. „A színdarab nem hagyományos színjáték: a történetmesélésből bomlanak ki a jelenetek, a szituációk, elevenednek meg a múlt alakjai. Előadásunkban Szepes Mária családtagjait megjelenítő színészek öltik magukra az összes többi megidézett alak figuráját is, igazi színészi bravúralakításokra adva lehetőséget. Számomra a legérdekesebb a történetben egy határozott személyiség kialakulásának folyamata. Az, hogy különböző hatások, események hatására – vagy éppen ellenére – a személyiség hogyan kristályosodik ki, és válik a 20. század egyik legizgalmasabb nőalakjává.” – meséli Czeizel Gábor, a darab rendezője.

Szepes Mária életében benne van az egész huszadik század, életútja a sorsunkat alakító véletlenekről is sokat mesél. Az előadásban két Mária – a fiatal és az idős – szerepel, Igó Éva az előadásban az időskori Szepes Máriát alakítja: „A készülő előadásban nekem leginkább a mesélő szerepe jut. Szepes Mária személyisége és fordulatokban gazdag életének legfontosabb eseményei a színpadon önéletrajzi regényéből rajzolódik ki, amelyben színesen, sok humorral és empátiával ír hosszú és tartalmas élete eseményeiről, az azokban szereplő családtagokról, barátokról és mindenkiről, aki valaha fontos szerepet töltött be sorsa alakulásában. Nagy öröm számomra, hogy nap mint nap Szepes Mária gondolatait idézhetem.”

A(z) Spirit Színház előadása

Stáblista:

Szereplők

az idős (Szepes) MÁRIA
a fiatal (Szepes) MÁRIA
ANYA (Kornai Magda)
APA (Balogh Béla)
(Papír) VIKTOR, Mária bátyja
(Szepes) BÉLA

Alkotók

Vélemény:

Színházi előadások az ünnepekre Budapesten
Színházi előadások az ünnepekre Budapesten

2018. december 25 -31. közötti időszakból válogattunk.

Jegyvásárlás