Színház

Nevet a nap

előadás, 1 felvonás, 70 perc, magyar, 2009.

Értékelés:

2 szavazatból
Szerinted?

A Pék családjában túlteng a jólét. Mindennap akad kenyér az asztalon, megvan minden, ami kellhet, semmire és senkire nincs szükségük. Ez maga a boldogság: minden nap olyan, mint az előző és a következő. A család: Pék, Pékné és a Pék húga, a Együtt dolgoznak, egyformán boldogok, biztonságuk szilárd.
A nincstelen Molnár szerencsétlen élete ellenben nem ér semmit. A Hugi mégis elmenekül a Pék-házból: épp a Molnárhoz megy, hogy segítsen neki megváltozni, jobbá és boldogabbá válni. Ám a Molnár nem tudja vállalni a változás felelősségét. A Pék és a Pékné kénytelen Hugiért menni a Molnárhoz.

Hajnalodik, a kenyeret be kell dagasztani. Útközben pedig felkel a Nap.
"Szent és profán, szimbolikus és materiális fonódnak össze, hogy történetet meséljenek bezártságról és kitörésről, vakságról és látásról. Egy konzervatív pékcsalád boldog mindennapjaiból egy molnár hideg malmába vezető úton sok minden megtörténhet." A Pék családjában túlteng a jólét. Minden nap akad kenyér az asztalon, megcsinálnak maguknak mindent, ami kell, semmire és senkire nincs szükségük. Ez maga a boldogság: minden nap olyan, mint az előző és a következő. A család együtt van, sikeres: Pék, Pékné és a Pék huga, a Hugi. Mindannyian együtt dolgoznak, egyformán boldogok, biztonságuk szilárd. Jólétük bizonyítványa a Molnár szerencsétlensége. Neki nincs senkije, nincs friss kenyér az asztalán, mikor megkívánja, az ő élete nem ér semmit. A Hugi, mégis elmenekül a Pékházból. A Molnárhoz megy, hogy segítsen neki megváltozni, segítsen neki jobbá, boldogabbá lenni. A Molnár azonban elutasítja, nem tudja a változás felelősségét vállalni. A Pék és a Pékné, kénytelen a Hugiért menni a Molnárhoz. Hajnalodik, be kell a kenyeret dagasztani. Útközben meglepi őket a napfelkelte...

A(z) Kosztolányi Dezső Színház előadása

Bemutató időpontja:

2009. november 20., Kosztolányi Dezső Színház

Stáblista:

Hozzászólások