Színház

New York-i komédia

vígjáték, 1 felvonás, magyar, 2006.

Értékelés:

38 szavazatból
Szerinted?

A önirónia nagymesterének legjobb korszakát idéző két színpadi mű New York városában játszódik, ám hála a szerző egyéni látásmódjának, a két darab a magyar közönség számára is ugyanolyan szórakoztató, mint az amerikainak.

A Central Park West a kapuzárási pánik tragikomédiája. A mű hőseinek minden fiatalkori vágya beteljesült: gazdagok, sikeresek és, hát igen, házasok. Ez utóbbi, nem mindig kellemes tulajdonságuk az, amelyről hébe-hóba igyekeznek megfeledkezni. Ha a középkorúak idő elől való menekülései kísérleteit vesszük sorra, nincs ideálisabb a házasságtörésnél: olcsóbb, mint a vásárlás, kevésbé veszélyes, mint a squash, és még a pszichoanalízisnél is szórakoztatóbb. Ám egyszer minden cuppogós kis titokra fény derül: ebbe a kínos helyzetbe kerül a darabban szereplő két házaspár is. Egy idillinek induló délután, egyszer csak elkezdik kiteregetni a szennyest, és ha már belefogtak, abba sem hagyják, amíg minden kicsinyes, közönséges és önző múltbéli tettük ki nem tudódik. A két házaspár élet-halál harcának ábrázolásához Allen humorának teljes skáláját felhasználja: a leheletfinom iróniától a harsány bohóctréfáig.

A Riverside Drive-ban egy hétköznapinak induló találkozás fordul át abszurd burleszkbe. Főhősünk, Jim, aki akár a szerző alteregója lehetne, egy délután a folyóparton várja szeretőjét, hogy véget vessen viszonyuknak. Jim státusza igen hasonló a Central Park West szereplőéihez - a férfi az Amerikai Álom prototípusa. A várakozást egy hajléktalan felbukkanása fokozza: Fred egy guru magabiztosságával, ám egy tébolyult gátlástalanságával mutat rá Jim életének kisebb-nagyobb hazugságaira - beleértve az összes kínosan intim, azaz felettébb szórakoztató részletet. Missziója, hogy megoldja újdonsült barátja összes problémáját, meglepő fordulathoz vezet.
A New York-i komédiák, ha nem is önfeledt, ám fergeteges szórakozást ígér: ahogy azt a szerzőtől megszoktuk, a nevettetés szándéka mögött ott rejlik a megélt életbölcsesség, és az emberi gyarlóság iránti mély együttérzés.

A(z) Centrál Színház előadása

Bemutató időpontja:

2006. október 13., Centrál Színház

Stáblista:

ápr. 08.
  • Nagyszínpad
    Elmarad
ápr. 21.
  • Nagyszínpad
    Elmarad
máj. 12.
  • Nagyszínpad

Hozzászólások

3/10
prukuty 2016 dec. 16. - 11:19:12 3/10
Sajnálom, hogy megnéztem! Ilyen nagyszerû színészekkel ilyen gyenge darabot már rég láttam. Túl sok benne az öncélú trágárság, meg a ripacskodás.
ferinyul 2016 jan. 27. - 12:00:29 Előzmény Novics János
Sajnos tokeletesen igazad van...
Rudolf Petya zsenialis, a rendezes szornyu, nehol ijeszto a ripacskodas...
Kar erte...
4/10
Sophie_Western 2015 dec. 29. - 19:21:40 4/10
Egyébiránt szeretem Básti Julit, de ebben rém közönségesen alakította a megcsalt feleség szerepét.
lietta 2014 okt. 10. - 15:09:29 Előzmény Lizocska
OKTÓBER 10-ÉN este 9-kor az Eötvös 10-ben parti Nórával improvizál Rudolf Péter a Pszichoszínház elõadásán.
5/10
Novics János 2013 nov. 06. - 23:34:37 5/10
Egy nagyszerûen megírt darab, enyhén rossz rendezésben és csapnivaló színészvezetéssel. A túljátszás és az öncélú ripacskodás az elõadás felét uralja, Básti Juli és Nagy-Kálózy Eszter nyitó félórája kifejezetten idegtépõ és gyenge. Végül Rudolf Péter természetessége menti meg az estét, de a végén Puskás Tamás ismét elrontja - karakteridegen alkat, és színészileg sem hozza a figurát. Woody Allen csak néhány pillanatra születik meg - és ez is csupán Rudolf Péternek, illetve Básti Juli jobb pillanatainak köszönhetõ. Sokkal árnyaltabb, finomabb, gyengédebb hozzáállást javasolnék. Nézzük meg a Manhattan vagy a Hannah és nõvérei, vagy bármely más Allen-komédia idevágó jeleneteit, ahol maga Allen dirigálta a játékot - sokat tanulhatunk belõle.
10/10
Lizocska 2013 márc. 20. - 11:07:33 10/10
Elovastam az összes hozzászólást, és megint kiderült számomra, mennyire nem vagyunk egyformák. (A többi hozzászólóval.) Mi négyen néztük meg, és mindnyájunknak nagyon tetszett. Ez azért érdekes, mert férjemet képtelenség színházba elcipelni, de ezen a darabon õ is nagyon jól szórakozott. Én mindig a nagy nevetéseim után pironkodva körülnéztem, hogy nem voltam-e túl hangos, de mindenki hozzám hasonlóan önfeledten nevetett.
Nekem is Básti Juli tetszett a legjobban, az elején már a mimikáján jókat mulattam. De végig megállás nélkül dõltek a poénok. Prûdeknek valóban nem ajánlott. Eddig különösebben nem volt hatással rám, igaz, ritkán láttam szerepelni, de most megnyert magának.
Nagy-Kálózy Eszterrel is hasonlóképpen voltam, õt sem láttam különösebben sokszor, és eltelt jó tíz perc, mire rájöttem, hogy õ az. Nekem õ is nagyon tetszett.
Rudolf Péter hozta a tõle várható formáját, most is jó volt.
Puskás Tamást ismertem a legkevésbé, az arcát igen, szerintem nagyon karakteres. A szerepe itt sem volt fõszerep, a poénokat sem õ puffogtatta többnyire. Mint rendezõ, nagyon jó volt, nem is tudom, ilyen nagy színészekkel hogy dolgozik együtt egy rendezõ? Úgy képzelem, hogy mindenkinek rengeteg ötlete van, nem lehet künnyû kordában tartani a színészeket.
A legkisebb szerepet játszó Ágoston Katalin azzal, ahogy levette a kabátját, rögtön megnevettetett. Ez egy jó pálda arra, hogy egy mozdulattal is mennyi mindent ki lehet fejezni. Aranyos volt és bájosan butácska.
Aki jó színészi játékot, sok poént, felszabadult nevetést szeretne, feltétlenül nézze meg!
8/10
Bette76 2012 márc. 19. - 16:42:32 8/10 Előzmény Bozótharcos
A színészi játék tényleg fantasztikus, de maga a darab nem olyan fergeteges. Eléggé kiszámítható, én többet vártam, fõleg, hogy az egész csak 1 felvonás.
Bozótharcos 2012 márc. 01. - 14:38:57 Előzmény Beátaaa
A mai 15 évesek már elég felvilágosultak ahhoz hogy egy ilyen darab ne okozzon gondot, hacsak a szülei nem nevelték olyan konzervatívan, hogy még saját kinézetétõl is elpiruljon.
Beátaaa 2012 febr. 16. - 11:06:15
15 éves kislányok megnézhetik ezt a darabot?
Bozótharcos 2011 nov. 20. - 11:05:02
Tegnap este láttuk ezt a darabot, azt kell hogy mondjam hogy ilyen fergeteges komédiát nagyon régen nem láttam. Másfél órás tömény humor, remek színészi játékkal. Básti Juli mindent visz, de a többi színész is remek volt.
Minden szabad szellemû embernek nagyon nagyon ajánlom. 18-as karikás darab, én imádtam, de gyerekeknek és konzervatívoknak nem való. 10/10
csabika58 2010 jún. 29. - 22:44:53
Nekem is nagyon tetszett!
Jó poénokkal, kiváló sztorival kompenzálva.
Kiváló színészi játék :)
Básti Juli hatalmas, Rudolf Péter változatos,megmutatta a tesze-tosza énjét is:) Nagy-Kálozy Eszter átlényegült:D teljesen beleadja magát. Ezerszeresen összetett személyiség. Jól formál meg drámai szerepeket (Eszter hagyatéka), mind bohókás egyéneket.
Õszintén még az is tetszett, hogy kicsit csúnyán beszéltek benne;) oldotta a hangulatot xD
Az elsõ rész tényleg silány, de a második viszont ezerszeresen kárpótol.
Básti Juli tényleg viszi a pálmát a fõszereppel:)
Egyszóval a második rész hatalmas!!!
10/10
Stone Stone 2010 jún. 17. - 22:54:12 10/10
Elnézést!!!
Elírtam a nevet!
Nagy-Kálózy Eszter
10/10
Stone Stone 2010 jún. 17. - 22:53:15 10/10 Előzmény Kockacukor
Én most láttam a darabot.1.5 órája és komolyan mondom zseniális.Kikapcsol és szórakoztat!!!
Én Rudolf Péter miatt mentem (IMÁDOM) de most nem volt akkora szerepe habár zseniális volt és megint hozta a tõle várt profizmust!
De frenetikus volt Básti Juli és Nagy-Kálóczy Eszter ,egyszerûen zseniális nagyon köszönöm ezt az élményt!!!!!
Kockacukor 2010 jún. 09. - 08:35:50
Én szombaton láttam. Az elsõ rész után kicsit csalódott voltam, de tudtam, hogy a második részben lesz Básti Juli, Nagy-Kálózy Eszter és Rudolf Péter. Igazából Rudi miatt mentem, de Básti Juli játéka annyira megfogott, hogy alig vettem észre. Bár nagyon jól játszott mindig :) Eszter meg annyira jó volt, hogyha nem tudtam volna, hogy Õ áll a színpadon én rá nem jöttem volna.
A második részt megnézném szívesen még egyszer(kétszer is:P)
Dalida 2010 márc. 05. - 23:26:47
KÖSZÖNÖM KÖSZÖNÖM!!

150 perc feledhetetlen nevetés, hihetetlen milyen jól játszanak a színészek..!!!!
csontosmeggymag 2010 febr. 21. - 17:23:18
Azonban... lecserélték Gesztesit, mint azt olvasom. Szerintetek a leírtak miatt, vagy más van a háttérben?
csontosmeggymag 2010 febr. 21. - 17:22:21
Én tegnap este néztem meg. Még sosem voltam olyan darabon, ami után azt mondtam, tetszett. De ez... tényleg olyan, mintha film lett volna! Én, mint a közönség, teljesen elfelejtettem, hogy egy teremben ülök sok-sok idegen között. Annyira élveztem, mintha otthon a kis családommal néztem volna vmi jóságot!:)
Gneta 2009 jún. 17. - 16:46:42 Előzmény micacica
Nem lapos az elsõ rész, inkább a beteg jelzõ illik rá. :-)
9/10
micacica 2009 máj. 15. - 15:35:11 9/10
Mielõtt megnéztem ezt a darabot, elolvastam az itteni véleményeket és már elõre szívtam a fogam az elsõ rész állítólagos lapossága miatt.
Nekem azonban az elsõ rész is tetszett, szórakoztató volt, Kárász Zénót és Magyar Attilát még sosem láttam színpadon, és nekem bejött a játékuk.
A második rész pedig valóban fergeteges volt.
Örülök, hogy megnéztem!!!!
10/10
Gabriella54 2009 ápr. 08. - 19:08:10 10/10 Előzmény eda29
Az elsõ rész is nagyon jó volt - Magyar Attila végre bebizonyította, hogy nemcsak "reklámfiguraként" állja meg a helyét, Kárász Zénóban biztos voltam, Balogh Annát pedig mindig öröm látni.
A második rész kiváló, az már csak a hab volt a képzeletbeli tortán, hogy Puskás Tamás játszott és nem Gesztesi Károly! Így, a darab ismeretében el sem tudom képzelni G.K-t ebben a szerepben! Míg Puskás Tamásról tényleg elhittük, hogy (már bocsánat) képes levarázsolni a bugyit egy 21 éves fruskáról, ezt Gesztesirõl nem nagyon hiszem!
Összes hozzászólás