Színház

Nyafogók

színmű, magyar, 2003.

Még nincs szavazat!

Légy te az első!

"A Nyafogók a félelmeinkről, a ki nem mondott gondolatainkról szól. Ebben a darabban lehetőség nyílik arra, hogy az élőbeszéd mellett az eltitkolt gondolatokat is hallják a nézők. Azokat a gondolatokat, amik általában ellent mondanak a kimondott szavaknak. Hiszen hányszor fordul elő, hogy a gyávaság udvariasságra kényszerít minket, miközben belül tombolunk... Egyszerű emberekről szól a darab, kiégett szerelemről, eltitkolt vágyakról."
Görög László - rendező

Nyafogók egy tanulmány a belső nyugtalanság és szorongás állandó jelenlétéről. Gyakran esik meg, hogy beszéd közben hátsó gondolataink vannak: néha irányító, segítőkész szándékkal, sokszor viszont ezek a gondolatok igazabbak, mint amit kimondunk... Mi lenne, ha hátsó gondolatainkkal kommunikálnánk? Mennyivel lennének őszintébbek kapcsolataink?

Sokunknak ez egy valóságos, egy leküzdhetetlen gond. Sorozatos problémákkal vagyunk körülvéve, melyek nem várnak nyugodtan sorukra, hanem minden pillanatban készek kitörni, beleüvölteni panaszaikat az arcunkba egészen addig, amíg figyelmet nem szentelünk nekik. Nyafogásaink, aggódásaink elhanyagolt gyermekei valami nyomorult, távoli szorongásnak. Mi viszont egyre kétségbeesettebben akarjuk, hogy eltűnjenek. Rájuk kiáltunk, próbáljuk összezsugorítani, elfojtani őket, de vajon képesek vagyunk-e felülkerekedni rajtuk IGAZÁN?

Steven Berkoff egyike a legizgalmasabb angol színházi egyéniségeknek. Nyers külvárosi szlengje gyakran meghökkentően keveredik a shakespeare-i ritmussal és kifejezésmóddal. Berkoff párbajra hívja a közönséget, terrorizálja tűrőképességét, írásaival, rendezéseivel, szerep formálásaival kibillenti a régimódi angol lelkeket begyepesedett, unalmas, biztonságot jelentő egyensúlyukból. A Nyafogók 1991-ben az év legjobb komédiája (!) címet nyerte el az angol kritikusok szavazatai alapján ( Evening Standard Comedy of the Year ).

A(z) Gárdonyi Géza Színház előadása

Bemutató időpontja:

2003. október 9., Gárdonyi Géza Színház

Stáblista:

Szereplők

Donna (Frank felesége)
Al (Frank barátja)
Anyós (Donna anyja)
George (nagykereskedő)

Alkotók

Hozzászólások