Színház

Nyár és füst

színmű, 2 felvonás, magyar, 2002.

Még nincs szavazat!

Légy te az első!

Tennessee Williams világszerte ismert drámája az emberi szenvedés pszichológiai, társadalmi és filozófiai összefüggéseit kutatja. A darab mélylélektani megfigyeléseit az elmúlt évtizedek pszichológiai kutatásai igazolták: Két ember bonyolult szerelmi kapcsolatán keresztül a szerző azt vizsgálja, miként hat ki emberi viszonyainkra az a "forgatókönyv", amelyet a szülők írnak gyermekeik számára, és hogy az otthon mérgező érzelmi harcai miként ássák alá fiatal kortól kezdve férfiak és nők önértékelését, egymásban való bizalmát, intim feloldódásra való képességét.
A dráma ugyanakkor a modernkor morális-társadalmi korlátai között vergődő lélek menekülési kísérleteiről is szól. Erkölcsi parancsolatok és az önérvényesítés, a hivatástudat parancsai egyaránt kihatnak a szereplők választásaira. Puritán provincializmus és a faji előítéletekkel terhelt hierarchikus társadalom pénztörvényei szoros hálót vonnak az amerikai kisváros lakói köré.
Ugyanakkor a hangsúlyozottan századfordulós történet az emberiség filozófiai alapkonfliktusainak: a test és a lélek, az ideálok és a matéria világának 20. századra kicsúcsosodó "árharcát" is bemutatja. A két fiatal főhős egyaránt elszenvedi a test elnyomását a lélek által és a lélek megaláztatását a test által. Tudomány és vallás ösvényein keresnek kiutat, miközben álláspontjaik fellazulnak, összemosódnak. Szerelmük mikrokozmoszában bejárt útjaik előrevetítik a század emberiségének tragikus tévelygéseit.

Fuchs Andrea

A(z) Győri Nemzeti Színház előadása

Bemutató időpontja:

2002. május 11., Győri Nemzeti Színház

Stáblista:

Szereplők

Alma Winemiller
John - Buchanan
Nellie Ewell
Mr. Winemiller (tiszteletes)
Mrs. Winemiller (a felesége)
Rosa Gonzales
Dr. Buchanen
Papa Gonzales
Kramer (kereskedelmi utazó)

Alkotók

Hozzászólások

Swing Karácsony Gájer Bálinttal
Swing Karácsony Gájer Bálinttal

Gájer Bálint először ad koncertet a MÜPÁ-ban december 7-én.

Jegyvásárlás