Színház

Nyomorultak

musical, magyar, 2001.

Értékelés:

1 szavazatból
Szerinted?

Victor Hugo hatalmas ívű regényének színpadi feldolgozása a musical világának legnagyszerűbb művei közé tartozik. Megőrzi a regény romantikus - monumentális lényegét és áradó muzsikájával új minőségű magasságba emeli a történetét. Szenvedélyt, szépséget, nyomorúságot, emberszeretetet hordoz a dráma, a tizenkilencedik század gazdag romantikája természetes módon ível át a huszadik század zenei világába. Hősünk, Jean Valjean, az igazságtalanul sok évi börtönre ítélt fiatalember kiszabadulása után hiába szenteli életét az emberszeretetnek, a törvény szerint élete végéig üldözött marad. Javert rendőrfelügyelő arra teszi fel az életét, hogy a feltételesen szabadlábon levő Valjeant elfogja és visszavigye a börtönbe... Valjean egy prostituált lányát, Cosettet védelmébe veszi, otthonába viszi és féltő gonddal óvja az élet veszedelmeitől. A lány beleszeret a forradalmár Mariusba és ez Valjeant porig sújtja. Az immár öregedő férfi saját magának is alig meri bevallani, hogy szerelmes a fiatal lányba...

A(z) Győri Nemzeti Színház előadása

Bemutató időpontja:

2001. december 1., Győri Nemzeti Színház

Stáblista:

Hozzászólások

Pünkösdi Kató 2012 márc. 15. - 22:08:03 Előzmény mulao
Miskolcon most lehet látni színházban a darabot. Láttam is, a díszlet az elsõ 5 percben hiányzott. Aztán rájöttem, hogy miért is nincs, illetve - szerintem miért nem fontos -, hozzá vagyok szokva az operetthez, a musicalhez, ahol van szoba, park, konyha, udvar, stb. stb. Itt viszont pl. a barrikád jelenetnél feleslegesek a lebombázott házak, bõven elég a szekér, a torlasz, de van park, ahol a rácsos kerítés helyettesít mindent. Lehet azért nincs, mert nem erre akarták kihelyezni a hangsúlyt, a története nem a gazdagságról, a mulattságról szól, hanem amirõl, ezt tudjuk. Szóval, nem fér bele a díszlet, nem fontos. Vagy pedig hûde tévedek...
mulao 2012 jan. 15. - 13:41:11 Előzmény Pünkösdi Kató
Igaziból inkább a színpadi megjelenítés miatt mondtam, mert nagyon szegényes a díszlet és egy musicalnél elvárható a sok tánc is, de itt mivel a történetre kell koncentrálni alig van tánc, csak a folytonos történések. Egy filmmusicalnél vagy filmnél szerintem tud látványos is lenni, de ennél az elõadásnál nekem nem tetszett.
Pünkösdi Kató 2012 jan. 14. - 20:26:38 Előzmény mulao
A színházi elõadásoknak azért van egy határa a könyvhöz képest...
Nekem nagyon tetszett az elõadás, igaz, az elején sokminden történik, Valjean börtönléte, kóborlásai, találkozása a pappal, szerintem meg nagyon jól megoldották, a jelenetekkel egy-egy utalás, ezek pont kellettek, különben nem lenne meg az értelme, miért is üldözi Javert egy életen át. Ez az a darab, amit két estén kellene adnia a színháznak és akkor mindenki elégedett lenne. :))
mulao 2011 nov. 09. - 18:02:47
Filmen tetszett A nyomorultak, de nekem musicalben nem az igazi, mert túl sok a történés, egy musical darabnak pedig látványosnak kéne lennie. Szerintem ez a történet inkább filmre való meg könyvbe. Viszont jövõre lesz egy filmusical belõle, sztárszereposztással, na az szerintem ütõs lesz, nagyon várom. Eddig azt hittem, hogy a Chicago a legjobb filmmusical, de ez valószínûleg felülmúlja majd. Színészi játékban és hangokban viszont nagyon tetszik ez. Hát talán ennyit tudnék mondani.