Színház

Nyugat 2008-1908

előadás, 2 felvonás, 165 perc, 2008.

Értékelés:

5 szavazatból
Szerinted?

"A Nyugat nekünk, magyaroknak, a reformkor utáni legnagyobb erkölcsi és szellemi megújulásunk. [...] Ne felejtsük el, hogy Tisza István, a nagy tekintélyű miniszterelnök, akit nem jellemzett az, hogy ostoba lett volna, így nyilatkozott: "Ady és a Nyugat levéltetűk a magyar kultúra pálmafáján!" A levéltetvek túlélték Tisza pálmafáját, az ország gazdasági, politikai nagyságából jóformán nem maradt más ránk, mint az ő csorbíthatatlan nagyságuk. Ha valaki nem tudja fölérni ésszel, hogy ezt a nagyságot nem lehet elherdálni, hát az ő baja." (Ottlik Géza)

Száz éve annak, hogy a Nyugat című folyóirat első száma megjelent. Megpróbáljuk felérni ésszel, hogy mi volt ez. Mások is, sokan megpróbálják, ki-ki a maga eszközeivel. A színház - jelesül az Örkény Színház - nem méltatni akar és nem elemezni, de még csak nem is irodalmi estet rendezni a Nyugatban közölt remekművekből. Színházi élményt keres, drámát - drámaíró nélkül. Versben, novellában, tárcában, kritikában, naplóban, levelekben - a szenvedélyt, amiből a Nyugat összeállt, és amiről Ottlik még ezt is mondja: '...arkangyalok összeesküvése a világ feje fölött. Ezek az óriások rendületlenül, tűzön-vízen át kitartottak egymás mellett, fölébe emelkedve nemcsak mindennek és mindenkinek, hanem az egymás közötti, civilek által fel sem fogható mértékű ellentéteiknek is."

Bemutató időpontja: 2008. február 14., Művészetek Palotája

A(z) Örkény István Színház előadása

Bemutató időpontja:

2008. március 7., Örkény István Színház

Stáblista:

Hozzászólások

TRicKolas 2009 okt. 13. - 10:20:23
Egy kedves ismerõsöm zseniálisnak nevezi az alkotást, és igyekszik minél többször megnézni. Az az igazság, hogy a darabban megidézett mûvészek életmûvéhez nem is nagyon kell hozzátenni semmit, hogy az értékes és akár ilyen formában is figyelemreméltó legyen.
Tulajdonképpen nem történik semmi, a darab nem egy fergeteges színmûvészeti alkotás, de végig leköt. Értõ kézzel lett összeállítva, s nem nevezném csupán tisztes iparosmunkának, mert kiváló színészek adják elõ, akik ugyan roppant minimalizmussal, de saját színészi énjük lehetõ legjobb odaadásával tesznek annyit, amennyit itt szabad. Mert nem róluk kell, hogy szóljon az egész.
Szép és érdekes. 10/8
mulao 2009 okt. 05. - 17:13:59
Nme sokára lesz, én sajnos nem lehetek ott, de megkérném azt, aki eltud menni, majd számoljon be nekem, fõleg Hámori Gabiról, mert egyik kedvenc színésznõm.Köszönöm.