Színház

Odüsszeusz hazatérése

előadás, 2003.

Még nincs szavazat!

Légy te az első!

Pénelopé hűségesen várja férjét, Ithaka királyát a trójai háború befejezése óta. Odüsszeuszt azonban Poszeidón isten bosszúja arra kényszeríti, hogy évekig bolyongjon hajójával a görög szigetvilágban.
Közben Pénelopét erőszakos kérők zaklatják, felélve, elherdálva Odüsszeusz vagyonát. Végül az istenek megengedik, hogy a király hazatérjen. Először Eumaioszt, a hűséges öreg kondást keresi fel öreg koldus képében, és közli vele, hogy gazdája hamarosan visszatér. A kondás az örömhírt elmondja Télemakhosznak, Odüsszeusz fiának és Pénelopének is. A kérők elhatározzák, hogy dűlőre viszik a dolgok, és elteszik láb alól anyja házasságának egyik fő akadályát, Télemakhoszt.
A lakomára koldus képében eljön Odüsszeusz is. Pénelopé kihirdeti, annak adja kezét, aki meg tudja feszíteni férje íját. A kérők sorra kudarcot vallanak, csak az öreg koldusnak sikerül megtennie, meg is öli vele ellenségeit, a kérőket. A királyné, akit a hosszú várakozás gyanakvóvá tett, nehezen meri elhinni, hogy valóban a férje tért vissza.

A(z) Budapesti Tavaszi Fesztivál előadása

Bemutató időpontja:

2003. március 27., Budapesti Tavaszi Fesztivál

Stáblista:

Hozzászólások