Színház

Oidipusz

előadás, magyar, 2004.

Még nincs szavazat!

Légy te az első!

Az Oidipusz király az önmegismerés tragédiája, egy ember nagyívű bukása az általa nem ismert tények szorításában. Heidegger szerint "isten-bizonylat"... A címben szereplő "király"-t mégsem tartom fontosnak, mert szeretném, hogy a színpadon ábrázolt történet az emberről szóljon. A két, a három és a négylábúról egyaránt.

Oidipusz életének abban a korában van, amikor szembesülnie kell a kérdéssel: ki vagyok én? Ha ember vagyok, aki ebben a világban élek, akkor van énem, amely arra kényszerít, hogy döntéseket hozzak, és cselekedjek. Minden cselekedetem által bűnössé válok - függetlenül attól, hogyan döntök. Ez a bűn szenvedéshez vezet, mert énem egyoldalúságra van ítélve. Cselekedeteimből és szenvedéseimből tanulva azonban olyan belátásra jutok, hogy végül képes leszek legyőzni énemet és magamra találok. Önmagam megismerése a célom, mert önmagunk megismerése isten megismerése (is)...

Oidipusz (is) úgy véli, értelmével uralkodhat a valóságon; szenvedélyes nyomozása az értelem szenvedélye. Azonban amíg azt keresi, hogy mi a rossz okozója a körülötte lévő világban, egyre inkább önmaga mélységeibe pillant és rájön, hogy azt, amit keres, mindvégig magában hordozta. Oidipusz életének kiemelt pillanata ez a megértés, és ez a pillanat mindannyiunk életében bekövetkezik. Az út innen már csak befelé, a teljes bezárkózás felé vezethet. A vakok tisztánlátásához.

A(z) Gárdonyi Géza Színház előadása

Bemutató időpontja:

2004. december 8., Gárdonyi Géza Színház

Stáblista:

Hozzászólások