Színház

Operától - operáig

előadás, magyar, 2005.

Még nincs szavazat!

Légy te az első!

Operatörténeti barangolásra invitáljuk a műfajt kedvelő nézőinket. Olyan dalművekből válogattunk részleteket, amelyek még nem szerepeltek repertoárunkon és belátható időn belül nem is kerülnek bemutatásra. A kiválasztott operarészletek, áriák a koncert pódiumokon is gyakran hallhatóak.

Monteverdi, Gluck és Händel opera kísérletei után a műfaj igazi megteremtője és egyben legnagyobb művésze: Mozart. A dalszínházak élő repertoárja ma is Mozarttól Pucciniig terjed. Némi túlzással azt szokták mondani, Mozarttal megszületett, Puccinival pedig meghalt az opera. Színházi estünket mi is Mozart operáival kezdjük. A Don Giovanni az 1787-es prágai ősbemutatója óta a zenés színházak állandó sikerdarabja megérdemelten, hiszen igazi zenei csoda, az "operák-operájának" szokták nevezni. Ebből a tragikomikus zenedrámából hangzik fel néhány részlet: pl. a híres Leporelló ária, a Pezsgő ária stb., majd részleteket hallunk Mozart: Varázsfuvolájából.

A francia lírai nagyopera legjellegzetesebb és legismertebb alkotása Gounod: Faustja. Néhány részlet erejéig - Valentin imája, Ékszer ária, Mefisztó rondója - felcsillan e kitűnő zenedráma örökérvényű értéke.
Az olasz romantikus lírai operát képviseli műsorunkban Giordano: André Chénier című operája.

Orosz zeneköltők művei még soha nem kerültek bemutatásra a győri színpadon. Most szeretnénk e mulasztást némileg pótolni, a nagy népi realista Muszorgszkij: Borisz Godunovjának - koronázási jelenetével, és Csajkovszkij: Anyegin című operájának két részletével. Érdekesség, hogy mindkét opera Puskin műveiből született.

A német romantikus opera atyja, "az összművészeti alkotás" zsenije: Richard Wagner. Őt a Tannhäuser híres Csarnok áriájával és a Lohengrin Grál elbeszélésével kívánjuk megidézni.

A XIX. században Wagner romantikus német opera koncepciójával rivalizált az olasz opera egyik legnagyobb alakja Verdi. Tőle most a Simon Boccanegra című operából mutatunk be két részletet.

A magyar operát Erkel: Hunyadi László című operájának Palotása képviseli.

Operatörténeti kalandozásunk végállomása a Turandot. Köztudott, hogy Puccini a Turandot című operájának komponálása közben hunyt el, annál a résznél, ahol a mű egyik hősnője: Liu meghalt. Ebből az operából hangzik el az első felvonás fináléja.

(Bor József)

A(z) Győri Nemzeti Színház előadása

Bemutató időpontja:

2005. január 22., Győri Nemzeti Színház

Stáblista:

Hozzászólások