Színház

Ördögök

előadás, 2021.

Még nincs szavazat!

Légy te az első!

Radikális politikai mozgalmak és terrorista merényletekre is képes titkos oroszországi csoportok tevékenységéről valós események alapján írta meg Fjodor Mihajlovics Dosztojevszkij egyik legnagyobb hatású regényét, az Ördögöket. „Számomra ez a munkám a legértékesebb… szeretném nagyon jól kidolgozni… Magukkal ragadnak a fejemben és szívemben összegyűlt gondolatok, még ha pamflet is lesz belőle, akkor is kimondom őket” – írta a szerző készülő művéről 1870 tavaszán az ismert kritikusnak és filozófusnak, Nyikolaj Sztrahovnak. A munka során Dosztojevszkij egyre inkább elmélyült korának filozófiai irányzataiban és a fiatal értelmiségiek közt terjedő „nihilista” gondolkodás jelenségében, így végül ez a műve a Bűn és bűnhődésben felvetett szellemi és egzisztenciális dilemmák továbbgondolásának is tekinthető.

A világirodalom egyik legnagyobb hatású írója, Dosztojevszkij 200 évvel ezelőtt, 1821. november 11-én született. Regényei a mai napig profetikus erővel hatnak az olvasókra. Egyik legtöbb vitát kiváltó, politikai áthallásokkal és szuggesztív látomásossággal átitatott regénye az 1871-72-ben írt Ördögök, melyet a szovjet időszakban tiltólistára tettek a mű kényes problémákat felvető, az akkori világban is aktuális – kritikus – üzenetei miatt. Az Ördögökből számos filmfeldolgozás is készült, ugyanakkor színházban ritkán látható. A Nemzeti Színház felkérésére Nyikolaj Roscsin, a szentpétervári Alekszandrinszkij Színház főrendezője állítja színpadra különleges megoldásokat ígérő formában Dosztojevszkij világhírű művét.

– Ebből a szövegből nem 19. századi emberekről szóló előadást szeretnék készíteni. Az Ördögök című regény számomra olyan, mint egy bibliai történet, amely teljes mértékben átültethető a mai korra, és ettől csak még kifejezőbb lesz. Korunk bonyolult és forrongó valósága összecseng a regény főbb konfliktusaival, mai világunk összefüggéseiben újraértelmezhetővé és átélhetővé válik az akkori világ is” – fogalmaz Nyikolaj Roscsin, akinek A holló című rendezése nagy feltűnést keltett 2016-ban, a Madách Nemzetközi Színházi Találkozón, a MITEM-en.

A(z) Nemzeti Színház előadása

Bemutató időpontja:

2021. december 17., Nemzeti Színház

Stáblista:

Szereplők

Anton Lavrentyevics, mesélő
Sztyepan Trofimovics Verhovenszkij, Pjotr Verhovenszkij apja
Varvara Petrovna Sztavrogina, Ny. Sztavrogin anyja
Pjotr Verhovenszkij
Nyikolaj Sztavrogin
A „Sántalábú” (Marija Lebjadkina), Lebjadkin húga
Liza Tusina
Praszkovja Ivanovna, Liza Tusina anyja
Ivan Satov
Darja Satova, Ivan Satov húga
Mása, Ivan Satov felesége
Kormányzó
Virginszkij
Mavrikij Nyikolajevics
Fegyenc Fegyka

Hozzászólások