Színház

Örök kikelet

táncelőadás, magyar, 2014.

Értékelés:

1 szavazatból
Szerinted?

"Úgy van talán: szép a világ s jó,
Mi vagyunk satnyák, betegek."
/Ady Endre: A Csókok átka/

Van egy nő. Köztünk él, keres, kutat, de nem talál. Se szerelmet, se békét, se önmagát. Hiány fojtogatja.
Van egy költő, rég halott, szoborrá vált, elfeledték. Míg élt, "az élet-halál közt kifeszülő lélek napi igazságai alatt lappangó igazságot - az emberi lényeg titkát s a halállal határolt emberi idő titkát" kereste.
Van egy alkalmazás, az Ady 2.0 - Ha letöltöd, eltéríti életed automobilját. Ős, buja földön gázolsz, és az elvadult tájon Ady vezet majd. Beszállsz?

Teleki Gergő ifjú zeneszerző koncert zongorista kereste meg az együttest, hogy Ady szerelmi lírája mentén hozzanak közösen létre egy összművészeti táncelőadást. A csókok átka című vers világa volt alapinspiráció. Van-e most helye a világunkban az Ady-féle verseknek, kérdeztük egymástól, dobog-e még ifjú szíveken, ahogy remélte vagy ebben a kihaló félben lévő zsúfolt világban már maga az érzelem is lassacskán nevetségesnek hat.

A Nemzeti Táncszínház felkérte az együttest, hogy a Budapest Táncfesztivál keretében mutassák meg az előadást a nagyközönségnek. Szervét Tibor színművész több szerepben számtalan helyzetben jelenik meg, hol Adyt szavaló esendő apukaként, hol asztal alól ágáló Adyként, hol mintha egy doppelgänger történet egyik alakja lenne, Ali Tabbouch táncos tükörpárja. Spala Korinna által játszott női sors mindent magába fogadna, mégis hiány taszigálja. Ady maga talál rá, fedezi fel magának. Szervét és a szólótáncosok helyzeteit, a történések miliőjét az együttes hat nagyszerű táncosa teremti meg (Csongor Nóra, Nagy Viktória, Rózsa Barbara, Krizsán Dániel, Schell Martin, Zsíros Gábor/Csizmadia Tamás).

Spengler László videóinstallációiban futurisztikus városok, adathálózatok, interfészek, a verekedős játékok világa idéződik meg. A mozgó díszlet Fábián Zoltán képzőművész erre az alkalomra készített festmény-paravánjai. A zongora ellenpontjaként, illetve kiegészítőjeként Gergely Attila városi hangkulisszái és ipari ritmusai teszik a fül számára is érdekessé az előadást.

A(z) PR-evolution Dance Company táncművészei előadása

Stáblista:

Hozzászólások