Színház

Othello

előadás, 2018.

Értékelés:

4 szavazatból
Szerinted?

Shakespeare egyik legsérülékenyebb darabja, a közhelyek és teátrális fogások terepe. Erotikus thriller vagy szorongó történet a látszat hatalmáról, az emberi bizalom törékenységéről. Az aljasságról, a szenvedélyről, az ártatlanságról.

A darab a maga korában is épített a közönségben bizsergő idegengyűlöletre, használta, kéjjel suttogta a feketékben rejlő elemi szexualitás, az állati kéjelgés képzetét. „Azt akarod, hogy egy berber csődör hágja meg a lányod? Hogy unokáid rádnyerítsenek…?”  – üvölti Jago a velencei éjszakában fellármázva a lány családját, rokonait.

Othello, Velence fekete tábornoka éjjel titokban megszökteti és feleségül veszi a város egyik előkelő családjának egyetlen lányát, az „angyali” Desdemonát. A kirobbanó botrányt váratlan esemény odázza el – a török flotta százegynéhány hajóval megtámadja a velencei fennhatóság alatt álló Ciprus szigetét. Othellónak azonnal indulnia kell, útjára elkíséri egyéjszakás új asszonya is. A „világpolitika” talán megoldaná a családi drámát – ám van egy mellékszál: egy féltékenységből, sértett önérzetből, bosszúvágyból szőtt sátáni történet. Hadsegédje, Jago helyett a mór egy fiatal firenzei nemest, Cassiót lépteti elő hadnagyává – vérig sértve ezáltal korábbi hűséges hívét, bizalmasát, akit még Desdemona megszöktetésének tervébe is beavatott. E bosszú története a darab – három tragikus éjszaka.

De ki ez a Mór? És hogyan lehet a rátarti Sziget tábornoka éppen egy fekete, egy sehonnai? E köztársaságnak látszó, ravasz és pénzéhes mini-nagyhatalomé, amely az érdek, a diplomácia és a kifinomult stílus cölöpeire épült. Talán az ereje, a különleges testi adottságai miatt? Dehogy! A velencei hadi flotta irányításához nem izomerő szükséges. Hanem ész, stratégiai érzék, határozottság, szilárd akarat. Karizma. „Ha lelküket kiteszik sem találnak hozzá hasonló hadvezéri elmét” – mondja róla barátja – és gyilkos ellensége, Jago. Shakespeare egyik legösszetettebb figurája, aki saját énjéből, féltékenységéből, sértettségéből – és páratlan emberismeretéből alkotja meg a rontás remekművét. Szinte semmiből, tények és bizonyítékok nélkül. E bosszú története a darab – három tragikus éjszaka.

„Ne méreggel csináld, fojtsd meg az ágyában” – súgja Jago. És Othellónak tetszik ez. Hiszen ő áldozatot akar, nem gyilkosságot. Igazságot tenni, nem pedig bosszút állni.

A Nemzeti Színház készülő előadása nem a féltékenység tragédiája lesz, hanem a sebzett bizalomé, a lelkünket megmérgező kételyeké.

Tánc, kanna, szájbőgő betanítás: Lakatos János Guszti (Romengo).

A(z) Nemzeti Színház előadása

Bemutató időpontja:

2018. december 8., Nemzeti Színház

Stáblista:

Hozzászólások

EIB 2018 dec. 26. - 14:35:59
Jago a fia lehetne Emiliának.
Érdekes szereposztás...
2/10
pistipistipisti 2018 dec. 10. - 01:34:26 2/10
Ács Eszterrel vallatni lehetne. Egy hintalóban több érzelem és szenvedély van mint benne. .. de az egész előadás kellemetlenül üres
2/10
B. T. László 2018 dec. 09. - 21:47:38 2/10
2018. december 9-én (még) "nem kész előadást" láthattunk. Mindemellett: hatalmas szereposztási tévedések + a színész játék (kis-térbeli játszás) drasztikus hiányosságai + érdeklődésfelkeltő megnyilatkozások, gondolatok szinte mindegyike megrekedt az elképzelés szintjén. Csalódás az előadás.
1/10
bagcsi 2018 dec. 09. - 21:10:00 1/10
Adtam egy lehetőséget, nem is annyira a nemzetinek, inkább a rendezőnek. A Tribádok éjszakája után azt hittem, de nem...
Nagyon nem.
Szünetben eljöttünk, pedig az már...