Színház

Othello

előadás, 2020.

Értékelés:

6 szavazatból
Szerinted?

Jago meggyőzte Othellót, hogy Desdemona hűtlen; volt-nincs, elveszett.
Othello féltékeny, mint egy vadállat. Nincs más: a jót el kell választani a rossztól, a testet a lélektől. Vad, rémes tett, barbár, bűnös és fölösleges; értelmünk visszahőköl tőle. És mit tesz a szívünk? Veri hozzá a tamtamot.

(Géher István)

Van egy álmom. Arról álmodom, hogy egy napon Alabamában, az elvetemült rasszisták földjén, egy napon éppen itt, Alabamában kis fekete fiúcskák és kislányok képesek lesznek kéz a kézben testvérként sétálgatni fehér kisfiúkkal és kislányokkal.
Van egy álmom. Arról álmodom, hogy egy napon „minden völgy kiemelkedik és minden domb és hegy alászáll. A durva felszínek kisimulnak, s a görbék kiegyenesednek.
"S ha ez így történik, ha a szabadság zeng minden városból és faluból, minden állam minden városából, akkor közelebb kerülünk ahhoz a naphoz, amikor Isten minden gyermeke — feketék és fehérek, zsidók és gójok, protestánsok és katolikusok kézen fogják egymást, s együtt énekelik a régi néger spirituálét: „Végre szabadok, végre szabadok, hála a mindenható Istennek, végre szabadok vagyunk!”

(Martin Luther King)

A(z) Katona József Színház előadása

Bemutató időpontja:

2020. október 9., Katona József Színház

Stáblista:

Hozzászólások

kertes 2021 nov. 26. - 23:30:09
Nem rossz a darab, a színészek is teszik a dolgukat, nézhető. Talán egy kínos hibát érdemes lett volna elkerülni. Othellot ebben a darabban többször lenégerezik. Pedig ő - Shakespeare akarta így - mór, azaz arab. Migráns, migráns.