Színház

Padlószőnyeg

előadás, magyar, 2009.

Értékelés:

3 szavazatból
Szerinted?

Egy testvérpár, egy főbérlő, egy hulla, és egy szfinx véresen komoly játéka, ami az élet-halál kérdését az abszurditásig fokozza. Sziporkázó humorral elmélkedünk azon, hogy most akkor élünk vagy már meghaltunk, vagy épp most haldoklunk, vagy nem haldoklunk, hanem mi így élünk?!

A Presznyakov-fivérek, Csehov után a legnépszerűbb orosz drámaírók a világon. Mindketten a Jekatyenburgi Állami Egyetem filológia fakultásán végeztek. Az egyetemen megalapították a Krisztina Obrakajtye Színházat. Több mint egy évtizede alkotnak együtt, és már az első műveikre felfigyelt a szakma. Terrorizmus című darabjuk, amit 2002-ben a moszkvai Művész Színház bemutatott, egy csapásra híressé tette őket. A darabot még abban az évben, a londoni Royal Court Theatre, illetve 2005-ben a Szolnoki Szigligeti Színház is műsorára tűzte, a szerzők rendezésében.

A Padlószőnyeg bemutatója 2004-ben a moszkvai Kazancev Központban volt, majd a berlini Deutsches Theaterben is játszották. Budapesten először, a Budapesti Kamaraszínházban debütál a világhírű szerzőpáros.

A(z) Budapesti Kamaraszínház - Ericsson Stúdió előadása

Bemutató időpontja:

Stáblista:

Szereplők

Arkagyij (Vőlegény, Anton)
Girja (Menyasszony)
Menyasszony anyja
Vőlegény apja (Anatol)
Menyasszony tanúja
Vőlegény tanúja
Szfinx kisfiú
Vendég (Reptéri utas)

Hozzászólások

10/10
édimédihédi 2009 máj. 13. - 20:19:01 10/10
Nekem úgy tûnik,mintha az elõzõ hozzászóló és én két különbözõ elõdást láttunk volna. Számomra ugyanis nemhogy nem laposodott el, hanem végig érdekfeszítõ maradt, mind rendezõileg, mind szinészileg.
Jelzem, azok a valóban kiemelkedõ színészi alakítások, amelyeket az elõttem szólók felsoroltak, szerintem nem jöhettek volna létre profi rendezõi színészvezetés nélkül.
Ez egy bonyolult, helyenként némileg ezoteriába hajló abszurd, amit lehetett volna úgy is interpretálni, hogy felét se értsük. Ezzel szemben - nem szájbarágva, hanem a jobbnál jobb ötleteknek köszönhetõen - érthetõ, mi több, kifejezetten élvezhetõ volt, anélkül, hogy a szórakoztatás rovására sérült volna a darab jelentõs mondanivalója.
Mi a barátaimmal jó elõadást láttunk, hála az elõzõ hszk-ban felsorolt színészeknek és az értõ rendezõnek. Mindenkinek õszintén ajánlom.
andec 2009 máj. 12. - 18:17:26
A Padlószõnyeg rendezõje vitathatatlan tehetséggel nyúlt a Presznyakov fivérek anyagához, a darabon az a kortárs lendület érezhetõ amit magyar színházban ritkán láthatunk. Jánosi Dávid talán élete legjobb alakítását hozza, Kocsó Gábor a hulla aki néha kikacsint a közönségre folyamatos humorforrás, Hajdu Steve a drogos orosz hivatalnok alakjáról nem is beszélve. A darab friss, folyamatosan pergõ, mindemellett közvetlen és személyes.
4/10
thölgyess 2009 máj. 12. - 12:39:39 4/10
Lendületesen indul, Jánosi Dávid és Nagy Viktor szépen vázolja fel a szituációt, Kocsó Gábor még hullaként is izgalmas! Az esküvõi képben aztán, Kovács Ferenc kivételével, teljesen érdektelen tömeg áramlik be. Fekete Linda és Bakos-Kiss Gábor parádés magánszáma, a korszerûsített Lenszkij-ária után teljes káoszba fullad az elõadás. Szûcs Péter Pál még villant egyet a kádban telefonáló rendészeti szerv hangbravúrjaiban, de ez nem ellensúlyozhatja a darab totális ellehetetlenülését. Kár.