Színház

PanoDráma: A csodát magunktól kell várni

előadás, magyar, 2017.

Még nincs szavazat!

Légy te az első!

Egy aktivista, aki tiltakozott az alkotmánymódosítás, Putyin homofób törvénye és joggyakorlata, az internetadó, vagy éppen Paks2 ellen. 26 éves volt, amikor élete tragikus véget ért. Egyfelől Rózsa Milánnak állít emléket a PanoDráma A csodát magunktól kell várni című előadása, másfelől nagyobb aktivitásra biztatja mindazokat, akiknek nem tetszik a rendszer, hogy ne csak egy váll cipelje mindnyájunk helyett a terheket. A dráma szövegét eredeti dokumentumok és interjúk adják. Ezzel a produkcióval veszi kezdetét a Trafó 2017/2018-as évada, szeptember 5-6-án.
Felhívhatjuk a figyelmet arra, hogy jogegyenlőtlenség van, arra, hogy a homofóbia még mindig létezik, hogy LMBT embereket diszkriminálnak és hogy ők nem élhetnek teljes életet: ez a felvonulásnak az igazi célja. De a csodát magunktól kell várni.? (Rózsa Milán)

"Amikor az erőszakmentes fegyelmezettséget tanítjuk képzésen, akkor a magyarországi példa az, ahogyan a Milán kezelte a sósavas bácsit." (Misetics Bálint, társaktivista és összehasonlító szociálpolitikus)
Rózsa Milán tetteivel és retorikájával egyaránt sokat tett a társadalom közös ügyeiért: az iskolai esélyegyenlőségért, az alkotmányos demokrácia eszméjéért, a lakhatáshoz való jogért. Paks2 ellen tiltakozva kommunista lobogóval díszítette fel a Fidesz-székházat, az orosz nagykövetségre betörve szivárványos zászlót tűzött ki, a netadós demonstráció végén pedig az erőszakos tömeget csitította. Segített az árvíznél, ott volt a nők elleni erőszak áldozataira emlékező "Néma Tanúk" meneten és gyertyát gyújtott az ukrajnai áldozatainak emlékére. A csodát nem mástól, hanem magától várta, az aktivizmus kockázatát pedig mindenben vállalta. 26 évesen vetett véget az életének.

A PanoDráma előadása az ő történetéből kiindulva mutatja meg, milyen súlyok nehezednek egy aktivistára. Mi az a felelősség, amit egyetlen aktivista vállal egy közösség helyett? Hogyan lehet civilizáltan és józanul képviselni jogainkat? Többek között ezeket a témákat érinti a produkció.

"Van viszont a bemutatónak egy remek innovációja: meghonosítja a coming out új műfaját, a repertoár coming outot." Herczog Noémi, Élet és Irodalom

"A darab mélyre ment, a színészek úgy váltottak egyik karakterről a másikra, hogy közben azon gondolkoztam, ezt hogyan csinálják, mindezt gyakorlatilag eszköztelenül, ráadásul egy jelzésértékű díszlet előtt." Szentesi Éva, wmn.hu

Az előadáshoz a társulat interjúkat készített Rózsa Milán hozzátartozóival, ismerőseivel, barátaival, aktivistákkal. Ezeket a szövegeket és egyéb dokumentumokat használták fel a dramaturgok: Garai Judit, Hárs Anna, Merényi Anna az előadáshoz. A produkció különleges pillanat a társulat életében, hiszen most először kértek fel vendégrendezőt a színrevitelre. A többszörös díjnyertes Pass Andrea rendezi az előadást, aki először dolgozik olyan szövegen, amelyet nem ő írt.
A csodát magunktól kell várni előbemutatóját július 4-én tartották az Átrium Filmszínházban. Az előadás azóta sokat változott, a tényleges bemutatóra szeptember 5-6-án kerül sor a Trafóban.

A(z) PanoDráma előadása

Bemutató időpontja:

2017. szeptember 5., PanoDráma

Stáblista:

Hozzászólások