Színház

Parasztbecsület / Egy pohár víz

opera, magyar, 2016.

Még nincs szavazat!

Légy te az első!

Az első felvonásban Mascagni Parasztbecsület című klasszikusát láthatják. Egy szicíliai faluban, húsvét vasárnap a főtéren köszöntik a tavaszt és az ünnepet. Szerelem és féltékenység, árulás és tragédia a mű vezérfonala, mely témák mit sem veszítettek érvényességükből az évszázadok múlásával, megállják helyüket a mai színpadokon is. A darabra jellemző a realizmus: az érzelmeket, a cselekményt erőteljesen emocionális muzsikával fejezi ki.

A Mascagni-mű magyar parafrázisaként, Egy pohár víz címmel, Háy János librettójára Faragó Béla komponált új egyfelvonásos operát, melynek története napjainkban zajlik.
Egy eldugott falucskában uniós pénzből földvezetékeket fektetnek le. A helyi lakosság nem akarja az újat, de a projektet leállítani nem lehet, megindul a munka. A munkavezető, Túri Dani egy háznál vizet kér, hisz rekkenő nyári hőség van. Egy fiatal nő, Marika nyit ajtót. A vízkérésből szerelem szövődik. A férj, Maszkáni Petya, aki buszsofőr, megbízik a feleségében, de a szomszéd nő, aki szintén pályázott a munkavezetőre, elülteti benne a gyanút. Végül egy véletlen folytán megbizonyosodik, hogy a bajkeverő szomszéd nőnek igaza van, a felesége megcsalja. Végzetes következménye lesz e tudásnak.

A darab egyszerre játékos és humoros, egyszerre megrendítően tragikus. Nagyon a mai Magyarországon játszódik, de mégis általános emberi problémákat feszeget. Éppúgy megjelenik benne a vidéki Magyarország elhagyatottsága, a szegénység és kiszolgáltatottság, ahogyan a szerelem boldogsága és tragikuma.

Közreműködik a Pannon Filharmonikusok és a Pécsi Nemzeti Színház Énekkara.

A(z) Pécsi Nemzeti Színház előadása

Bemutató időpontja:

2016. február 19., Pécsi Nemzeti Színház

Stáblista:

Szereplők

Santuzza (Parasztbecsület)
Szomszédnő (Egy pohár víz)
Alfio (Parasztbecsület)
Maszkáni Péter (Egy pohár víz)
Mamma (Parasztbecsület)
Irénke, kocsmai asszony (Egy pohár víz)
Kiss Tibi (Egy pohár víz)

Alkotók

Hozzászólások

Lakatos Mónika - Romanimo
2019. november 12., 19:30 Lakatos Mónika - Romanimo

Évszázados roma balladák és ritmusos pergetők a Müpában.

Jegyvásárlás