Színház

Paravarieté - avagy 1017 egymást kioltó drámai mozzanat

előadás, magyar, 2010.

Értékelés:

10 szavazatból
Szerinted?

"Antipatikus antihősök, szakállas viccek, bajszos naivák, besült poénok, lapos párbeszédek, elcsépelt fordulatok, kínos csattanók, irgalmatlan silányságok, az emberi tűrőképesség határait feszegető elképesztő unalom! Csak tessék, tessék - tovább haladni, itt sem jobb, mint máshol!"

A mindennapi élet trivialitása válik attrakcióvá a Paravarieté világában. A közönséges élet csak úgy válik elviselhetővé, ha akrobatikus mutatványnak tekintjük annak minden unott, lapos, lealacsonyító pillanatát. A műsorban fellépnek a hétköznapok mániás hősei, akik ebben a két órában pompás elégtételt vesznek perspektívátlan életükért hallucinációik pazar színpadán.

Bemutató időpontja: 2010.12.30. (Szikra)

A(z) Centrál Színház előadása

Stáblista:

Hozzászólások

kocka70 2011 nov. 20. - 09:58:32 Előzmény Pontanna
Tegnap láttuk, fantasztikusan szórakoztunk. Gratulálunk a fiatal, lelkes, formabontó csapatnak!csak ajánlani tudjuk.
10/10
FElepHánt 2011 jan. 04. - 13:37:23 10/10
FeHér ElepHánt Kulturális Ajánló Portál-------- www.toptipp.hu--------------------- PARAVARIETÉ ---- Tasnádi István ------ ALKAT ----- Szikra Cool-Tour-House ----------------- A hõsi idõkben, mikor a Siráj még a Fészek-kupola iszonyatos álgörög fríze alatt fészkelt, súlyos ökölharc árán jutottunk be a Krétakör egyetlen, egyszeri Paravarieté-jére. Kidolgozatlan, felületes vala, de rendes felkészüléssel sikerdarabbá válhatott volna. Most, az író ötletesen határozott rendezésében, új szereplõkkel pompás elõadás született. Expozíciója vadonatúj, megfricskázza a pályázati kurátorokat meg a pályázó széplelkeket egyaránt, aztán Katona László elsöprõ energiájú konferansza máris Csákányi Eszter-t szólítja a múltból a mai konyhába. Porond-segédekkel erõsebb lett a jelenet és a házias Nõimitátor is. Felhõfi-Kiss László szikár szenvtelenséggel ellenpontozza Tasnádi István ironikus klapanciáit, a filigrán erõmûvész várva-várt jelenései abszurd humorral tagolják a Szabó-házaspár történetét. Elõször látjuk színpadon Hegyi Norbert-et, aki fittyet hányva monotonságával operáló szerep-elõdjére, gyönyörûséges cezúrákkal, szinte dallamos körmondatokkal, brutális szuggesztióval ülteti elénk a Jelentéktelen Embert, aki mintha ott se lenne... A szintetizátornál a zeneszerzõ Szemenyei János biztosítja az akusztikai hátteret, miközben énekben-játékban is vehemens bájjal vesz részt. A rendezés célratörõ, sallangmentes, hatásos, a lendület nem törik meg, a lehetetlen történések komikumát fantasztikusan összedolgozott együttes biztosítja. Az ismerkedés esetlen gesztusai pillanatok alatt váltanak hasfaltépõen mulattató õrületbe: akad itt mindenkinek egyedülálló figurája, lábremegéstõl kígyózó csípõringatásig, az észrevehetetlenség góleme, az elképesztõ Hegyi Norbert is féktelen virgonckodással válik felejthetetlenné. Csákányi Eszter alakítása a produkció legnagyobb érdeme és nyeresége, pengeéles játéka szélsõségektõl mentesen, átütõ erõvel uralja a színt és önmagát. Felhõfi-Kiss László következõszerepe akár Herkules, vagy az igazságos Mátyás király is lehetne, megfejthetetlen azonosulási képességgel, rejtett intenzitással jelenít meg bármilyen, alkatilag távolesõ szerepet is. Basszus-gitár, gitár, ének, tánc, narráció, szerepjáték: Katona László a mindenre kapható all round színész tüneményes iskolapéldája. Tasnádi István rendezõként maradéktalanul valósítja meg színmûvének lehetõségeit, a fer- getegesen hahotázó közönséget nézve, a produkció hosszú sikersorozatra számíthat...