Színház

Párizs lángjai

balett, 3 felvonás, 12 éves kortól

Értékelés:

1 szavazatból
Szerinted?

A francia forradalom idején játszódó, sodró erejű és tempójú Párizs lángjai az egyik legsikeresebbnek mondható szovjet balett, melynek első előadásai során a közönség állva, egy emberként énekelte a művészekkel a La Marseillaise-t. Kifejezett újításnak számított akkor és ott az alkotók közös törekvése, hogy vérbeli balettdrámát hozzanak létre. A balett-történetnek ezen emblematikus darabjában a táncosoknak egyszerre kell magas fokon birtokában lenniük a klasszikus balett-technikának és a karakter-jellemábrázolásnak. A budapesti Operában 1977-ben került színre utoljára, most Michael Messerer újragondolt változatában kerül a Magyar Nemzeti Balett repertoárjára.

Librettó: Nyikolaj Volkov, Vlagyimir Dmitrijev
Vyacheslav Okunev eredeti tervei alapján díszlettervező: Oleg Molchanov

Betanító balettmester: Evgeny Popov
Próbavezető balettmester: Mirzoyan Albert, Prokofieva Irina, Solymosi Tamás, Szakács Attila

Stáblista:

Szereplők

Mireille de Poitiers, színésznő/Szabadság pas de deux

Hozzászólások

10/10
ip13412 2023 okt. 23. - 05:28:11 10/10
Az Erkel Színházban láttuk 2021-ben, és bár leginkább nem balett miatt jártunk az Erkelbe, és a szabad bérlet 6 előadása miatt véletlenül választottam ki ezt a darabot, de végül teljesen lenyűgözött és magával ragadott a darab.
Óriási tömegjelenetek, fülbemászó zenével, csodálatos jelmez és díszletekkel egyik kedvenc balett előadásom lett. A rosszul őrzött lány mellett talán ez a másik, amit szívesen újra megnézném, ha egyszer újra műsoron lesz.