Színház

Philoktétész

előadás, 2007.

Értékelés:

3 szavazatból
Szerinted?

A Trója ellen tartó görög hadsereg Odüsszeusz tanácsára egy lakatlan szigeten partra teszi Philoktétészt, mert kígyómarta sebének szörnyű bűze és fájdalomüvöltései elviselhetetlenek a katonák számára. Csaknem tíz év eredménytelen ostrom után azonban egy jóslatból kiderül: a háborút csakis Philoktétésszel és (Héraklésztől örökölt) mágikus íjával nyerhetik meg. Odüsszeusz vezetésével küldöttség indul a szigetre, hogy a cserbenhagyott, sértődött és beteg Philoktétészt rávegye a harcra....

A történet, melyben a küldöttek trükköket és csapdákat vetnek be Philoktétész meggyőzésére, az egyén és a közösség viszonyának boncolgatása mellett évezredek óta az érdek és a morál szembeállításának modelldarabja. Szophoklész művét használva kiindulópontként, Koltai M. Gábor rendező két további drámából, Heiner Müller 1958-as és John Jesurun 1995-ös Philoktétészéből átemelt modern szövegekkel és gondolatokkal aktualizálja az egy órás előadást.

Négy, színpadon együtt még nem látott színész formálja a karaktereket. Philoktétészt Mucsi Zoltán; az erős és céltudatos Odüsszeuszt a Szabadság, szerelem című filmből és a Krétakörből is ismert Huszár Zsolt; a két eszelős, gonosz öregember között rekedt gyereket, Neoptolemoszt pedig Kovács Krisztián, az Új Színház színésze alakítja. Az egyszemélyes kar a Koltai M. Gábor rendezéseiben már sokadik alkalommal szereplő Menszátor Héresz Attila.

A(z) Stúdió "K" Színház előadása

Bemutató időpontja:

2007. szeptember 14., Stúdió "K" Színház

Stáblista:

Alkotók

Hozzászólások

isvaen 2009 jún. 01. - 00:58:38
fantasztikus darab. bár Mucsi a húzónév, nem uralja a teret - na jó, azért majdnem. remek elõadás, pompás szereplõk, friss és lendületes rendezés. sajnálom, hogy ilyen riktán megy. aki teheti, csípje el.