Színház

Pillanatfelvétel

előadás, magyar, 2016.

Értékelés:

18 szavazatból
Szerinted?
A Lepkegyűjtő Produkció előadása az Átrium Film-Színház együttműködésében.

Pokorny Lia haditudósító lesz

Elgondolkodtató, sajnálatosan aktuális kérdéseket feszegető színdarab a Pillanatfelvétel, amelynek főszereplőnője Pokorny Lia. A színésznő egy közel-keleti háborúban súlyosan sérült fotóst alakít, akinek nem csak testi sebeivel, de a morális felelősség kérdésével is meg kell küzdenie. A darab férfi főszereplője és társproducere Bereczki Zoltán, a további szerepekben Földes Eszter és Seress Zoltán láthatóak majd.

A Pillanatfelvétel Brooklynban játszódik, napjainkban. A főszereplőnő, Sarah (Pokorny Lia) elismert, sikeres, jó nevű fotóriporter, aki az iraki háborúból való tudósítás során súlyos balesetet szenved. A darab róla, párjáról Jamesről (Bereczki Zoltán), közeli barátjukról Richardról (Seress Zoltán) és annak ifjú szerelméről, Mandyről (Földes Eszter) szól. Amellett, hogy nagyon fontos és aktuális kérdéseket vet fel, leginkább az emberi kapcsolatokról mesél. Elgondolkodtat, megnevettet és könnyeket csal a néző szemébe.

A produkcióról:

A Lepkegyűjtő Produkció 2015-ben alakult, első kőszínházi előadásuk a Centrál Színházban, eddig 50 alkalommal, teltház előtt játszott A Lepkegyűjtő című thriller. Idei premierjük egy magyarországi ősbemutató, Donald Margulies hat évvel ezelőtt, a Broadway-n színpadra állított nagysikerű darabja, a Pillanatfelvétel. Az amerikai előadásban olyan hírességek szerepeltek, mint Laura Linney, Brian d'Arcy James, Alicia Silverstone, Christina Ricci, David Harbour. A produkció hatalmas siker volt és mind a közönség (Broadway.com közönségdíj), mind szakma elismeréseit (Tony Award) is elnyerte a tengerentúlon.

A budapesti produkció a Theatrum Mundi Színházi és Irodalmi Ügynökség közvetítésével jön létre, a Lepkegyűjtő Produkció és az Átrium Film-Színház együttműködésében. A szövegkönyvet Zöldi Gergely fordította, a jelmezeket Holdampf Linda jegyzi, a díszlet Horgas Péter munkája, a rendező Horgas Ádám.

A(z) Átrium előadása

Bemutató időpontja:

2016. május 6., Átrium

Kövessen minket a Facebookon!

Stáblista:

Szereplők

Alkotók

márc. 31.
  • 15:00
  • 19:30

Vélemény:


2017. február 21. 16:32
Ja, és az meg sem fordult a fejedeben, hogy csak mert neked nem tetszik valami attól még másnak tetszhet ? A közönség és a kritikusok csináltak belöle sikerdarabot itt is és Amerikában is. Bereczki rajongótáborát meg nem kell túlértékelni. Van neki, de csak ha rajongók néznék, már rég nem lenne repertóáron sem a Pillanatfelvétel, sem a Lepkegyűjtő.

2017. február 18. 00:46
Az egyik jelenleg futó sikerdarab. Ennek megfelelően - sajnos, tapasztalatom szerint a sikerdarabokkal ez a helyzet, talán a nagy várakozás miatt - számomra csalódás. Az alakítások ugyan kétségtelenül kitűnőek, eladják a darabot, de a történet lapos, sok közhellyel. A legcsekélyebb katarzist sem tudta kiváltani. Nagyrészt Bereczki-rajongók alkották a közönséget, így természetesen megérkezett a vastaps. Bereczki egyébként tényleg nagyon jó.

2016. szeptember 24. 18:31
Mert a fotós, a filmes nem kukkoló, kétes kérdés, segítenie kell-e, vagy csak fotózni. A Li-
banonban majdnem robbantási áldozat riporter dilemmája fontosabb: visszatér a háborús
pokolba, avagy a hazai problémákra fókuszál, családot alapítva. Pokorny Lia sántikáló kér-
dőjelként uralja az előadást, cinikus fölénye sokkos emlékeivel ütközik. Donald Margulies
cikkcakkos dramaturgiával, kiélezett helyzetek és a feloldó humor váltogatásával , hatásos
textussal bontja ki történetét.
Első ránézésre imponáló a látvány. A plafont Eiffel-i rovátkolt vasoszlopok tartják, a nagyúri
bőrgarnitúra ezer kárpitosszöge mesterek kezemunkáját dicséri, a művész-jómód esztétiku-
ma kontrasztál az amerikai konyha elszívójának krómfelületével. Horgas Péter díszlete nagy-
színházi igényességet jelez, felülírja a pénzszűkével annyiszor mentegetett független alter-
nativákat. A jeleneteket tagoló videóképek és a kísérőzene a rendező Horgas Ádám érde-
deme: tovább növeli a vizualitás színvonalát.
Seress Zoltán érett nyugalommal tart ellent a heves kitöréseknek, a kapuzárási szerelem
és a karrierindulatok kereszttűzében súlyos oszlopa a produkciónak, visszafog...

Összes hozzászólás