Színház

Pillangókisasszony

opera, 3 felvonás, magyar, 2004.

Még nincs szavazat!

Légy te az első!

A Pillangókisasszony bemutató előadását 1904. február 17-én a milanói Scalaban tartották meg. Puccini, akit korábbi műveinek diadalmas sikerei nyomán már világhírnév és dicsőség övezett, ezúttal igen meg volt elégedve munkájával. Nem sokat gondolkozott azon, hogy miként ítél majd a közvélemény, neki a Pillangókisasszony mindig is szívügye volt. Így aztán a bemutató kudarca mélyen megrázta a szerzőt. A közönség és a szakbírálat egyöntetű elutasítása a legcsúfosabb bukást jelentette. Szerencsére Puccini egyetlen pillanatig sem ingott meg abban a hitében, hogy operája remekmű, de - és éppen ez bizonyítja nagyságát - volt ereje meglátni annak hibáit is. Visszavonta művét, és részletesen átdolgozta. Az addig két felvonást háromra tagolta, feleslegesnek látszó részeket kihagyott, és néhány új részletet komponált. Ebben a formában 1904. május 28-án a bresciai Teatro Grandeban teljes diadalt aratott.

A muzsika legjellemzőbb sajátja, ami a történet természetéből is ered, a líra páratlan érzelemgazdagsága és az egészen kivételes hangulatteremtő erő. Annak ellenére, hogy nincs meg a szigorúan megszabott, lényegre szorítkozó szűkszavúság, a kifogyhatatlan dallaminvenció és rendkívül szuggesztív harmóniagazdagság a hosszabb lélegzetű előadásmód mellett is elvarázsolja a hallgatót.

Pinkerton amerikai tengerészhadnagy nagaszaki tartózkodása alatt japán módra házasságot köt egy gésával, Cso-cso-szánnal. Feleségét Butterfly-nak, Pillangónak nevezi el. A lány, vőlegénye kedvéért áttér a keresztény vallásra is, ezért nagybátyja, a buddhista Bonzo megátkozza. A hadnagyot elszólítja a kötelesség, és azt ígéri, egy év múlva visszatér. Mivel nem veszi komolyan a Japánban kötött házasságot, három évig semmit sem hallat magáról. Közben Cso-cso-szán egy kisfiút szül neki, és hűségesen várja férjét. Pinkerton levelet írt az amerikai konzulnak, melyben közli, hogy otthon megnősült, és feleségével együtt Nagaszakiba készül. A konzulnak nincs szíve továbbadni az asszonynak a kegyetlen hírt. Butterfly csak annyit vesz ki a szavaiból, hogy férje végül visszajött, és örömmel készül fogadására. A hadnagy, mivel csak most tudta meg, hogy fia van Cso-cso-szántól, mégis meglátogatja. Az asszony ekkor döbben rá, hogy mit tett vele Pinkerton. Rá és amerikai feleségére hagyja fiát, és apja tőrével vet véget életének.

A(z) Szegedi Nemzeti Színház előadása

Bemutató időpontja:

2004. október 1., Szegedi Nemzeti Színház

Stáblista:

Szereplők

Szuzuki (a szolgálója)
F.B.Pinkerton (tengerészhadnagy)
Kate (Pinkerton neje)
Bonzo (Cso-cso-szán nagybátyja)
Cso-cso-szán anyja
Cso-cso-szán unokanővére

Alkotók

Hozzászólások