Színház

Pokol

színmű, 90 perc, magyar, 2011.

Értékelés:

3 szavazatból
Szerinted?

Dante Isteni színjátékának három tétele a Pokol, a Purgatórium és a Paradicsom - mely trilógia a Maladype Színház működésének tíz éves évfordulóját kívánja stílusosan egybefogni, először a Pokol fejezetével- nem határozatlan ködbe vesző birodalmak, hanem pontosan körülhatárolt, számokkal felmérhető és részleteiben is pontosan megragadható részei a Térnek.

A Túlvilág, ahova a szimbolikus Vergilius és Beatrice elvezetnek, nem valami élettől idegen képzelet üres fantazmagóriája, hanem maga az Élet, fölfokozva, sűrítve, mélyítve és magasítva, egy másik regiszterben - akár a színház. Dante a lélek történetének elmosódó állomásait a belső időből a külső térbe vetíti, ahol azok határozott beosztást, világos tagolást nyernek.
Ebben a túlvilágban éppen annyi szó esik az élőkről, mint a halottakról, de a halottak különös látással bírnak, mely továbbra is az élethez kapcsolja őket, emlékezetük időtlen. Dante úgy vélte, hogy az ember boldogságra teremtetett, és hogy a legmagasabb rendű öröm az értelem használatában és az igazság keresésében áll.

A Maladype Színház tíz éves fennállása alatt sokszor bizonyította már ennek a gondolatnak az érvényességét, hiszen választott témáival, darabjaival, egyéni látásmódjával és szokatlan előadásaival következetesen és kitartóan járta a maga alkotóútját. A március 31-én bemutatásra kerülő előadás, sok-sok nagyszerű alkotó közös munkája lesz a művészet különböző területeiről, akik a Pokolba majd együtt "szállnak alá". Babits Mihály klasszikus szövege mellett, Nádasdy Ádám új fordítása is hallható lesz, melyet kifejezetten erre az alkalomra készített a fordító a társulat számára.
Utazásuk nem egyszerű földi utazás lesz, hanem eksztatikus, túlvilági út középkori víziókkal és modern látomásokkal az emberről, a művészről...

A(z) Maladype Színház előadása

Bemutató időpontja:

2011. március 31., Maladype Színház

Stáblista:

Szereplők

Cháron (Filippo Argenti, Tizifoné, Nessus, Capaneus, Bertran de Born, Gennydorong, Capocchio)
Caccio (Megéra, Cavalcante, Brunetto Latini, Thais, Loderingo, Sinón)
Minos (Bukott Angyal II, Minotaurusz, Ragyaszárny, Odysseus, Ugolino)
Francesca (Alektó, Farinata, Pholus, Pier Della Vigna, III. Miklós, Catalano, Bocca)
Bukott Angyal I. (Paolo, Jézus, Khiron, Jacopo Rusticucci, III. Miklós, Bűzfarok, Ádám mester, Júdás)

Hozzászólások