Színház

Potyautas

előadás, 3 felvonás, magyar, 2006.

Értékelés:

1 szavazatból
Szerinted?

A darab címe mindenkiben az utazás tiltott formáját idézi fel. Azt kell csupán kitalálnia, hogy milyen közlekedési eszközön is történt ez a szabálytalan utazás. Mindenféle találgatás megelőzéseképpen bevalljuk: az Ile de France óceánjárón vagyunk. És mivel potyautasról szól a történetünk, aki ráadásul nem egy nagystílű szélhámos, így nem tűnik fel a hajó különböző helyein, bárban, strandján, társalgóban, hanem vállalja a tiltott utazás legzártabb lehetőségét, az Ile de France egyik luxuskabinját. Ide az egyik barátja dugta be a hajó indulása előtt, akit Raoul szerencsétlenségére - mert Raoulnak hívják hősünket - a hajó indulása előtti percekben baleset ért, így nem utazhatott el a hajóval az Atlanti-óceánon egészen Amerikáig. Tehát magára marad a potyautas. Igen ám! De a kabint sem jól választották ki, közben ugyanis az utazási iroda kiadta az általuk üresnek vélt luxusszobát.
Kész vígjátéki helyzet: a kabinba Martine-t szállásolják, aki természetesen még véletlenül sem férfi. Mondhatná persze valaki: egymásba szeretnek és kész. Igen ám! Csakhogy Raoul épp azért utazik Amerikába potyautasként, mert nincs pénze, meg a hajón tartózkodik szerelme, akit viszont családja nem akarja hozzáadni. Martine azért választotta az Újvilágba menetelt, mert gazdagon szeretne házasságot kötni, kizárólag milliomosokra pályázik. Így természetesen kész az egymás iránti gyűlölködésük. Aztán Raoult ki is kellene dobni a kabinból.
Hogy miként oldódik meg végül minden, arról szól Jacques Deval vígjátéka. A sok váratlan helyzet, a még több félreértés biztosítja a vidámságot, olykor a harsány nevetést is. És ehhez kapcsolódik még Nádas Gábor kitűnően könnyed, népszerű muzsikája, Szenes Iván szellemes verseivel. Így együtt a folytonos félreértéseket produkáló történet a kellemes szórakozás lehetőségét teremti meg a színpadon és a nézőtéren egyaránt.

A(z) Turay Ida Színház előadása

Bemutató időpontja:

2006. november 11., Turay Ida Színház

Stáblista:

Hozzászólások