Színház

Puccs

vígjáték, magyar, 2012.

Értékelés:

3 szavazatból
Szerinted?

Családtörténet. Bertold a ház ura, önkényes módszereivel vezeti kis családját, Irmát a feleségét, és 2 fiát, Títuszt, és Ottobánt. A 2 fiú puccsot szervez az apai önkény ellen, beszervezik Astort a lakájt, és Drejfuszt a háziorvost, aki heti egyszer vizsgálja, a prófétahurutban szenvedő Herta nénit, a család nagyiját. A puccs sikeres, de Ottobán is áldozatává válik az akciónak. Bertold eltakarítása után viszont minden a feje tetejére kerül. Drejfusz doktor alantas eszközökkel kihasználja a vezető nélküli családot, Títusz pedig kétségbeesetten tapasztalja, hogy a felszabadított család nem tud mit kezdeni a megszerzett szabadsággal. Mielött azonban Drejfusz mindent tönkretehetne, visszatér Bertold, és helyreállítja a régi rendet. Drejfusz növényt csinál Astorból, így átveszi a lakáj helyét, Títusz pedig egy új puccskísérlet áldozatává válik. A végére a kör bezárul, minden marad a régi rendszerben, csak az emberek cserélődnek. Abszurd vígjáték.

A(z) Sanyi és Aranka Színház előadása

Bemutató időpontja:

2012. március 13., Sanyi és Aranka Színház

Stáblista:

Hozzászólások

8/10
FElepHánt 2012 ápr. 08. - 13:37:15 8/10 Előzmény oszizambo
FeHér ElepHánt Kulturálus Ajánló Portál www.toptipp.hu

PUCCS Andrássy Máté Forte Sanyi és Aranka Színház
Mrozeki családmodellbe vegyített örkényi humor, ionescoi alapállás, - a dramaturgiai ujjgyakorlat azonban Fekete Ádám sajátos fûszerezésében önálló, épkézláb abszurddá teljesedik. Frappáns helyzetek, szellemes szöveg, sziporkázó párbeszédek, pompásan rajzolt karakterek mulatságos panoptikuma.
A végtelen monológok nagymestere, Andrássy Máté pöfeteg családfõként triumfál, rendezõként pedig sikeresen debütál. Célratörõ, sallangmentes eszközök, összefogott tempó, hangsúly a színészi munkán. A szereposztás hagy bizonyos kívánnivalókat, a családi ötszög minden pontja csúcsra tör, Sipos Vera dicséretes igyekezete kevés, az ifjú grafomán így pótkulcsszereppé degradálódik, míg a külsõ erõk bevonása egész jelenetsorokat lehetetlenít el.
Az elõadás éltetõ ereje a szülõk s a komornyik hármasából fakad, faltól falig pattognak a poénbombák, tökéletesen mûködik a három színész összjátéka. Andrássy Máté mindent s mindenkit hengerel, alávetett neje a megadó szelídség mártíriumát vegyíti a kedves értetlenség vonásaival. Simkó Katalin sajátosan ötvözi az ellentmondásos tulajdonságokat, elbûvölõ lénye az egyetlen szimpatikusan emberi ebben a veszett haláltáncban. Komornyik-alázat, választékos válaszok, hunyász fejtartás, kesztyûs gesztusok: Kádas József a
megszokottól eltérõ, színész-egyéniségébõl építkezõ, különc zamatú személyiséget állít elénk, váratlan színekkel gazdagítva eszköztárát.
Messze még az évad vége, Lukáts Andor Sanyi és Aranká-ja máris három nagyszerû produkcióval rukkolt ki, merész darabokat, új szerzõket és új rendezõket vonultatva fel. A Lefitymálva, a Road Movie és Farkas Ádám Puccs-a: megannyi váratlan meglepetés!
Melyik színház tud versenyezni véle?!?
3/10
oszizambo 2012 ápr. 04. - 22:05:39 3/10
Azért már túl kellene lépni Kaffkán, és H. Pinteren. Magyar szezõtõl magyar, és nem brit abszúrd darabot várunk.