Színház

Raoul Wallenbergről - Rejtett világosság

dráma, 2 felvonás, magyar, 2012.

Értékelés:

3 szavazatból
Szerinted?

A színdarab Lévai Jenő Raoul Wallenbergről szóló dokumentumkönyvének adatai alapján íródott. Részben valós, részben fiktív szereplőkkel ábrázolja 1944-45 valóságának egy szeletét, és igyekszik hiteles képet adni arról az emberfeletti munkáról, amit ez a Svéd diplomata Magyarországon a háború borzalmai közepette több tízezer üldözött zsidó ember megmentése érdekében tett.

A(z) Eötvös10 Közösségi és Kulturális Színtér előadása

Stáblista:

Szereplők

Raoul Wallenberg
Péter (a Tolmács)
Ferenczy László (nyilas alezredes)
Dodi (a nyilas)
Imre (a kisnyilas)
Abigél (a Kislány)
Sára (az Anya)
Dani (a Báty)
Rebeka (a Húg)
Samu (az Öcs)
Holczinger (a Nagypapa)

Hozzászólások

mimi7 2012 máj. 09. - 21:09:25 Előzmény lászló57
Azért van dokumentarista stílusa, mert dokudráma! :)Nekem nagyon-nagyon tetszett!
9/10
lászló57 2012 máj. 02. - 16:34:32 9/10
Megnéztem az elõadást. Méltó emléket kíván állítani Wallenbergnek. Ebbéli igyekezetében itt-ott kicsit soknak is tûnik a dícséretek zengése, - de máris visszavonom: annyi emberélet megmentése méltán érdemesít még ennél többre is. Ami nagyszerû: a színészek közül többen nagyszerûen alakítanak, szép, felemelõ, megrázó pillanatok születnek a színpadon. A nyilas székházban zajló jelenetek fergetegesek. Szabó Attila Feri, Tömöri Tamás és Zöldhegyi Sarolta játéka külön is említésre méltó. Jók a zenék, információban gazdagok a szövegek. Ami nem tetszett: a helyenkénti üresjáratok, túl hosszúra nyújtott jelenetek. Fölöslegesen nyújtja meg a játékot a díszletek behordása, kihordása. Hosszú percek mennek el így. A szövegek dokumentarista stílusa néha a dráma kárára tesz. Nem beszélget úgy egy zsidó család, mintha újságcikkeket olvasnának föl egymásnak. Ezekbõl nyugodtan húzhatna a szerzõ, vagy élõbbé tehetné õket.
A hibák ellenére mindenkinek ajánlom az elõadást, méltó megemlékezés a 100 éve született, és nem tudjuk pontosan, mikor meghalt nagyszerû svédrõl. Ahogy körülbelül a darabban elhangzik: "Õ véd? - Nem. Svéd. Illetve véd is, igen."
Védett, sok ezer magyar ember életét védte meg, az élete kockáztatásával - netán feláldozásával? Mindenesetre nagy árat fizetett értünk.