Színház

Re: Hamlet

bábjáték, magyar, 2011.

Értékelés:

1 szavazatból
Szerinted?

Bábszínház felnőtteknek. Egyszemélyes előadás szöveg nélkül. Hamlet marionettel. Miről beszélünk?! Hogy tudja egy bábos némán előadni a Hamletet? Akkor nincs benne vívás? Nincsenek dialógusok? Nem hangoznak el a híres monologok? Nincs "Lenni vagy nem lenni"? Mi marad Shakespeare Hamletjéből, ha NINCS BENNE SZÖVEG?

Sarkadi Bence marionett művesz és Szigeti Balázs rendező a látszat ellenére nem bánnak tiszteletlenül a világirodalom leghíresebb drámájaval. Nem is tehetnék, hisz mindketten Shakespeare-rel foglalkozó doktorjelöltek az ELTE-n, akik nem csak ismerik, de tanítják is Shakespeare drámáit. Éppen a mű iránti tisztelet és annak mélyreható ismerete az, amely megadja az alapot egy ilyen rendhagyó adaptáció létrehozására.

A Hamlet Shakespeare leghosszabb drámája, és mint ilyen, első látásra nem kifejezetten bábszínhazi anyag. A bábszínház, különösen pedig a marionett műfaja nem bír el hosszú drámai szövegeket, de kevés olyan médium van, amely alkalmasabb lenne a verbális költészet képekre és szimbólumokra való lefordítására. Az előadás feltevése és egyben végkövetkeztetése, hogy Shakespeare művészete jócskan túlmutat a szavak szintjén, a bábszínház pedig képes újraértelmezni, és felerősiteni a drámai tartalmat.

A(z) SÍN Kulturális Központ előadása

Bemutató időpontja:

2011. május 29., SÍN Kulturális Központ

Stáblista:

Alkotók

Hozzászólások