Színház

Rendes feltámadás

táncjáték, magyar, 2007.

Még nincs szavazat!

Légy te az első!

A "Rendes feltámadás", Tamási Áron novellája alapján készült táncjáték. Az előadás zenei-, táncos-, és népszokás anyaga, elsősorban a felcsíki hagyományokból táplálkozik. Táncok, táncos játékok: csárdás, friss csárdás, cepper, orosz zsuka, hátrajárós, magyarországi, féloláhos, héjsza, "Hadd el te kicsike!", zsebkendős, örömanya-tánc, farsangtemetés. A fel-használt táncelemek: szatmári cigánytánc, gyimesi ropogtatás, sárpataki verbunk, kalotaszegi legényes, méhkeréki tapsos.


A Nagyvárad Táncegyüttes
Nagyváradon 2002 februárjában alakult meg az első hivatásos néptáncegyüttes. Ma már a kezdeti négy táncos helyett 8 párból áll a tánckar és hat zenész működik közre. A Nagyvá-radi Állami Filharmónia folkszakán belül már számtalan folklórműsort vitt színre. Faluna-pokon, különböző iskolai, egyházi, kulturális eseményeken állandó vendégekként szerepel-nek, így gazdagítva a korán polgárosodott Partium magyarságának öntudatát és kissebbségmegtartó erejét.
A hivatásos munka mellett a táncosok és zenészek az amatőr mozgalomnak is zászlóvivői. 2002-ben megalapították a Nagyváradi Táncház Egyesületet és minden héten táncházmulatságot szerveznek a Partiumi Keresztény Egyetem Kulturális Központjában, időnként hagyományőrző táncosok és zenészek meghívásával. Az amatőr mozgalom immár 17 éves múltra tekint vissza és a hagyományainknak megfelelően minden évben megszerve-zik az Országos Táncháztalálkozót. Hiszik, hogy érdemes néptánc-hagyományainkat őrizni, ápolni és továbbadni az utánunk következő generációknak, hiszen népünket saját kultúránk határozza meg; és ennek felvállalása, népszerűsítése az egyetemes magyar kultúra legfonto-sabb gazdagító tényezője.

Az együttes munkáját Erdély-szerte ismerik. Táncoltak számos folklórműsorban, de sikerrel vittek színre egész estét betöltő táncprodukcióinkat is: A só útja és a Boszorkánytánc valamint a Városi komédia című táncjátékot. Állandó koreográfusuk László Csaba, aki a Pipacsok Néptáncegyüttes és Egyesület vezetője. Dramaturgjaik között van Zsidó Ferenc és Pap Gábor, műsoraik zenei szerkesztői között pedig a vajdasági Csalóka zenekar és Lászlóffy Zsolt, zene-szerző. Színpadi játéktehnikákat, színészetet Dimény Leventétől, a Nagyváradi Állami Szín-ház állandó színészétől és mozgás-koreográfusától tanulnak.
Partiumi és Székelyföldi körútjaik során mindenütt szeretettel fogadják az együttest. Nagy si-kerrel játszottak a tizedik Sóvidéki Székelyföldi Tánctáborban, a Kolozsvári Magyar Operá-ban, a Budapesti Magyar Kultúra Házában, az Erdélyi Hivatásos Táncegyüttesek eddig meg-rendezett találkozóin, de a Lengyelországi Legnicai Kisebbségek Fesztiváljának körútján is. Nagy siker övezte a Novák Ferenc által rendezett, a Budapesti Honvéd Együttessel közösen táncolt "István a király" rockopera segélykoncertjét is. Gyakran lépnek fel Magyarország ke-leti részén, jó kapcsolataik vannak Hajdú-Biharban, Békésben és Szabolcs-Szatmárban, de meghívásra szívesen mennek a szórványmagyarság eldugott kistelepüléseire, falvaiba is.

A(z) Hagyományok Háza előadása

Hozzászólások