Színház

RePlay

előadás, 120 perc, 16 éves kortól

Még nincs szavazat!

Légy te az első!

A Trainingspot társulat előadása.

„Tudod mi jutott eszembe? Ha már tényleg nem ugyanaz az a csávó vagy, mint 17 éve, akkor nem eshet olyan nehezedre a bocsánatkérés... Hiszen ezt a szörnyűséget egy korábbi éned követte el, akihez már semmi közöd, jól mondom? De csak tegyük fel, játsszunk el a gondolattal, hogy ugyanaz a fazon vagy, aki képes ilyesmire… Hát, nem is tudom Viktor… Egy ilyen esetben egy szimpla bocsánatkérés Zsuzsitól, még bőven kevés is… Nincs igazam?”
A Replay a Trainingspot Társulat első szobaszínházi előadása. Mindennemű stilizációtól mentes, valós idejű történés, a nézőkkel egy és ugyanazon térben, pár centire egymástól. A cselekmény szerint két néhai középiskolai barát találkozik egymással. Életük egymásétól merőben különbözőképpen alakult, ezért sokáig talányos, mi dolga lehet kettejüknek egymással, mi köti össze őket a 17 évvel ezelőtti középiskolai élmények óta? Lassan, és fokozatosan derül ki a találkozás igazi apropója, és hogy milyen szerepet játszott kettejük múltjában a harmadik karakter. A színdarab kiválóan megállja a helyét egy klasszikus, Agatha Christie krimi parafrázisaként, ahol a szereplők addig nem hagyják el a szobát, amíg „ki nem derül, ki a bűnös.” Az előadás a következő kérdésekre keresi a választ: Létezik-e objektív értelemben vett bűn? Racionális-e, hogy bizonyos vétkeknek van elévülési ideje, azaz: számon kérhető-e valaki egy régmúltban elkövetett bűnéért? Illetve: Mettől meddig tart a felelősség, és személyes hatáskör, amennyiben egy néhai barát, önmagától való megmentése a tét, egyáltalán van-e erre reálisan lehetőség, és ha igen, milyen áron? És vajon tényleg csupán erről van-e szó?
A Replay szövegkönyve a hazai körülményekhez igazított, aktualizált és tovább gondolt változata Stephen Belber: Tape című drámájának. A kiadóval való kapcsolatfelvételt követően a szövegkönyvet írta Boda Tibor.
Az előadáshoz igény szerint feldolgozófoglalkozás tartozik, mely vitaszínházi formában valósul meg.

Projektfelelős: Boda Tibor

A(z) Trainingspot Társulat előadása

Stáblista:

Hozzászólások