Színház

RetourAuNoir

előadás, magyar, 2011.

Még nincs szavazat!

Légy te az első!

Az előadás egy költői és illékony, megfoghatatlan világot hoz létre, tele szellemekkel, megszállott lényekkel és más szimbolikus teremtményekkel.
Közös, különös mozdulatlan utazásélmény megkreálása a koreográfus célja - a színpad, test, a mozgás adta illúziók révén. Utazás, melyben bizarr tablók során át vándorlunk, egyre mélyebb, hipnotikus rejtekébe a világmindenség eltitkolt, elfojtott felének.
Érzékenynek, intimnek, gyengédnek nevezett táncművészetében visszatérő tematikai kérdés az olykor igen erőteljes test kinetikájának, lebontásának, ha úgy tetszik ízekre szedhetőségének a percepciója.

"A Duda Éva Társulattal közös megvalósításban létrejövő új darabomban a fantasztikum zsánerének esztétikájával és a benne rejlő megszállottsággal, valamiképp e kettő viszonyrendszerével szeretnék foglalkozni. Szeretném transzformálni ennek a kódrendszerét egy élő koreografikus projekt struktúrájába.
Mint tudjuk, mind az irodalom, mind a film jócskán szolgáltat arra a jelenségre vonatkozó példákat, hogy az ember mily égetően vágyik, vonzódik a misztériumhoz, mennyire izgatja az ismeretlen vagy más dimenziók. Mindaz, amit a Felvilágosodással, Isten halálával (Nietzsche), a racionalizmus korának eljövetelével örökre elveszített.
A Duda Éva Társulat művészei segítségével szeretnék életre kelteni egy költői és illékony, megfoghatatlan világot, tele szellemekkel, megszállott lényekkel és más szimbolikus teremtményekkel.
Közös, különös mozdulatlan utazásélmény megkreálására vágyom - a színpad, test, a mozgás adta illúziók révén. Utazásra, melyben bizarr tablók során át vándorlunk, egyre mélyebb, hipnotikus rejtekébe a világmindenség eltitkolt, elfojtott felének. Ez a vidék meglehetős kétarcú, ahol fekete harcol fehérrel, fény az árnyékkal, feminin a maszkulinnal fordul szembe?
Különböző művészeti ágaktól, kifejezésformáktól, megannyi korábbi alkotásból kölcsönözzük, gyúrjuk majd új egésszé a zsáner képeit és mentális-artisztikus szótárát:
múltba ásunk, gyökerekhez, szimbólumokhoz, hiedelmekhez, rítusokhoz nyúlunk, hogy megtaláljuk, megértsük referenciájukat a jelenhez, a modernitáshoz. E referenciák mentén építjük fel a darab többértelmű kortárs fantasztikumát." Lionel Hoche

A(z) Duda Éva Társulat előadása

Bemutató időpontja:

2011. október 21., Duda Éva Társulat

Stáblista:

Hozzászólások