Színház

Roadmovie - Th&L

zenés színmű, magyar, 2011.

Értékelés:

4 szavazatból
Szerinted?

"hol vannak a férfiak - egy isten, ki alászállt
a sok utcai herkules, mind aki harcra várt
van-e még szőke herceg hófehér paripán
holdvilágos éjszakán miről álmodik a lány"

Két barátnő útnak indul, hogy kirúgjanak a hámból. aztán nagy bajba kerülnek. Végül mindent felégetnek maguk mögött. Kaland négykezes zongorára nyolcvanas évek slágereivel.

Bemutató időpontja: 2011. november 5., Sanyi és Aranka Színház

A(z) Auróra előadása

Stáblista:

Hozzászólások

10/10
elszabó 2013 jan. 30. - 22:20:28 10/10
Ridley Scott kultfilmjének két fiatal amerikai barátnõje (Thelma: Murányi Márta, Louise: Szathmáry Judit) útra kel egy hétvégi kiruccanásra, ám rögtön az elsõ megálláskor Louise lelövi Thelma durvuló alkalmi ismerõsét. Mexikóba menekülnének, de közben egyre vadabb kalandokba kerülnek: Thelma felszed egy rablót, aki ellopja Loiuse menekülésre szánt pénzét, ám a kárt pótlandó Thelma a rabló know-howját felhasználva kirabol egy boltot - és így tovább a végzetig. Közben kitûnõen hangszerelt ismert számok feldolgozásai remekül magyarított szövegekkel a szereplõk nagyon jó elõadásában. (A két lány kiválóan énekel és billentyûzik, zene: Kákonyi Árpád) Hogy milyen jó kis darabokat lehet látni alig jegyzett kisszínházakban... Remélem az MMA is így gondolja, mikor az én adópénzembõl is származó támogatásokról dönt.
10/10
FElepHánt 2011 dec. 23. - 12:02:28 10/10
FeHér ElepHánt Kulturális Ajánló Portál www.toptipp.hu

ROADMOVIE - Th&L Máthé Zsolt Sanyi és Aranka Színház
A filmben két igazi sztár, Susan Sarandon és Geena Davis röpült az égbe, Máthé Zsolt innovatív mikroszínpadi adaptációjában két igazi énekes: itt azonban az ifjú páros lendületes játéka, énekesi-színészi bravúrja a viharos intenzitású elõadást röpítette a mennyekbe.
Louise-t megtépázta az élet, nyugodt hétköznapjaiból csak egy kis kiruccanásra vágyik, az atyai férj mellett felnõni képtelen Thelma gyermeki szertelenséggel társul be hozzá. Míg a hollywoodi csodanõk csillogó luxusautóban road-movie-znak, a mi útiszínházunkban négy kéz elég a klaviatúrán: monoton basszusok kísérik a száguldást, pattogó párbeszédek, néha egy kis dalolás, operai kádenciákkal ékesítve.

Kákonyi Árpád a legkevesebb hangból alkotja kitûnõen énekelhetõ melódiáit, a kíséret is gyengéden áttetszõ, mégis minden gesztusnak értéke és szerepe van. Ilyen zene és ilyen elõadók mellett nincs is szükség elektronikus gitár-dob õrületekre, (talán máskor se...).
Szathmáry Judit direkt egyenességgel jellemzi keményen érzéketlenné változott személyiségét, régebbi traumatikus élménye folytán szándéktalanul gyilkol, a még menthetõ helyzet ámokfutásba csap. Telefonon riasztott fiúja, pénzen kívül gyûrûvel megerõsített házassági ajánlatot is hoz, ám a végzet gördülõ kerekei megállíthatatlanok. Stoppos csapódik hozzájuk, Nagyhegyesi Zoltán harmonikaszóval bûvöl, a szerelmi kalandot a pénz ellopásával tetézi, de nyomra vezeti az üldözõ rendõröket is. A cowboy-kalapos zord közegeket
is a két hölgy játssza, férfiként is derekasan megállják a helyüket. A bakfiskorba retardált Thelma egyre jobban belelendül, a nyelvelve alázó kamionosra már õ fogja a fegyvert, szerencsére most csak a kamion lövetik ripityára. Murányi Márta bongyor hajzatával, robbanékony egyéniségével, hangjának érett erotikájával uralja a színpadot, játéka vulkánikus erõvel jeleníti meg addig elfojtott végletességét. A katatón férj és a vágyába rekedt szeretõ párhuzamos szerepeiben Friedenthál Zoltán ismét csillogtatja eminens karakterformáló képességeit.
Máthé Zsolt rendezése minden ízében nagyszerû produkcióhoz vezetett, az elõadás színpadon hatványozza meg a film sikerét és megerõsíti a Sanyi és Aranka Színház Apropera-i rangját.
Szabó Józsi 2011 nov. 08. - 15:02:22
Roadmovie, Th & L
- négy szereplõ, tíz szerep -
A Sanyi és Aranka Színház legújabb zenés bemutatója Ridley Scott Thelma és Louise címû mozi - legjobb rendezés, illetve a legjobb film kategóriákban - egy Oscar-, két BAFTA- illetve egy César-díjra jelölt - kultuszfilmjének színpadi adaptációja.
A történet két fiatal, szelíden lázadó amerikai nõrõl szól, akik megszökve a hétköznapokból, titokban útra kelnek egy hétvégi kikapcsolódás erejéig. Az elõadás alapszituációja, hogy egy éjszakai bárban, mulatozás közben, az egyiküket megerõszakolni akaró férfit önvédelembõl meggyilkolják, majd a helyszínrõl elmenekülve üldözõbe veszi õket a rendõrség. Az események innentõl kezdve felgyorsulnak és egyik vészjósló eseménybõl a másikba csapódik a két nõi fõszereplõ Thelma (Murányi Márta) és Louise (Szathmáry Judit). Ugyancsak remekül megformált karaktereket mutat be bravúros szerepváltásokkal a darab két másik szereplõje, Friedenthal Zoltán és Nagyhegyesi Zoltán.
Az elõadás rendezõje Máthé Zsolt. A történet színpadra alkalmazása mellett, a 80-as évek slágereibõl válogatott betétdalok magyar nyelvû fordítója, melyeknek zongorára való áthangszerelését Kákonyi Árpád zeneszerzõ végezte.
Van azonban számos rendezõi ötlet, amitõl ez a -stílusát tekintve- remekmû még is újdonságokkal, egyedi megoldásokkal színesedik.
A cselekmény ugyan lineárisan zajlik, jól követhetõek a helyszínek, és a színészek által megszemélyesített figurák gyors váltásai, a történet viszont egymástól elkülönülõ, zenés spotok olajozott egymásutánja. Mindegyik jelenet -akár egy videoklip- önmagában is megállja a helyét. A négy fõszereplõ figuráját alakító színésznek saját karakterükön kívül több epizódszereplõt is megjelenítenek, összesen tízet. Ez a fajta rendezõi megoldás és eszközrendszer segíti hozzá a nézõt ahhoz az absztrakcióhoz is miszerint a filmben szereplõ T-Bird cabrio egy szintetizátor, a mûszerfal és a volán pedig maga a klaviatúra.