Színház

Shakespeare szonettek és dalok

zenés előadás, magyar, 2013.

Még nincs szavazat!

Légy te az első!

A W.H. formáció Márkos Albert csellista/zeneszerző kezdeményezésére alakult 2006 őszén. Tagjai a magyar zenei élet népszerű szereplői, nevük több rangos hazai együttesben is feltűnik. A zenekar célja aktuális zenei környezetbe helyezni William Shakespeare szonettjeit és egyéb munkáit. A megnevezés egy monogramot takar, nyomtatásban megjelent szonettjeit Shakespeare Mr W.H.-nak ajánlotta. A titokzatos személy kiléte - akárcsak a szonettek tartalma - a mai napig vita tárgyát képezi.

1609-ben adták ki először William Shakespeare szonettjeit, a közhiedelem szerint a szerző akarata ellenére, Thomas Thorpe korabeli kiadó állhatatosságának köszönhetően. Ennek emlékére jelent meg a W.H. bemutatkozó albuma 2009-ben Shakespeare?s Sonnets címmel (Bly Records), 400 évvel az első kiadás után, MC Sena, hazánk hip-hop dívájának angol nyelvű előadásában. A formáció általános koncepciója a különféle művészeti területek közötti átjárhatóság megteremtése. A megzenésített szonettekben keveredik a kortárs improvizatív zene, a zenetörténeti utalások, a klangfarbe musik, a ree jazz, az abstract hip-hop és a spoken word.

A Shakespeare munkáiból előszeretettel válogató zenekar 2012 májusában újabb zenés szonettválogatást hozott napvilágra, Crabbed Age and Youth - William Shakespeare's Sonnets and Songs címmel, a budapesti DDK Records és a BlyWorx közös gondozásában. A második album az első méltó folytatásának tekinthető, a műfajok keveredése ugyanúgy szembetűnő, néhol tovább is bővítve a stílusrepertoárt.

Az élő produkció részeként kivetítésre kerülnek a kiválasztott szonettek facsimile másolatai és a szövegek fordítása.

A(z) Gyulai Várszínház előadása

Stáblista:

Hozzászólások