Színház

Sirály

színmű, 2 felvonás, 160 perc, magyar, 2008.

Értékelés:

6 szavazatból
Szerinted?

Színhely (fizikai): egy birtok a semmi közepén, egy tó partján. Fából eszkábált színpad, háttérként a Holddal, ha felkél. Szél.
Színhely (mint szellemi közeg): a művészet nevű kietlen pusztaság, melyet egymásra ragadozó aprócska, torz szörnyek tesznek népessé, és a maguk módján talán lakályossá is.
Idő: a század vége felé. Hogy melyik század, mindegy, a lényeg a vége felé.
Szereplők: álmodozók, akik arról álmodoznak, hogy nem álmodoznak többé - illetve azok, akik még csak nem is álmodoznak, bár néha elálmodoznak azon, hogy milyen jó is volna álmodozni.
Cselekmény: az álmodozók álmodoznak, álmaik valóra válnak és elpusztítják azokat, akik álmodják őket.
(Valamivel konkrétabban: a neves színésznő névtelen fia drámát ír a szomszédlánynak, de megbuknak vele, csak a szomszédlányt szereti el a neves író, a színésznő mama szeretője, majd otthagyja, de a szomszédlány mégis színésznő; a névtelen fiú pedig mégis író lesz a végén, bár az utolsó művét puskával írja meg.)

A(z) Bárka Színház előadása

Bemutató időpontja:

2008. január 25., Bárka Színház

Stáblista:

Hozzászólások

10/10
Törpe 2009 ápr. 16. - 19:25:55 10/10
Én tavaly láttam a Sirályt Kecskeméten. Sok elõadást láttam, és nem csak a Katonában, de ezt elég magas színvonalúnak tartom.Bocs, de az "unatkoztak a színészek" szerintem nem igaz. Nincs több szereposztás. Csehov a világnak pontosan azt az oldalát mutatja, amit a színészek megjelenítettek. A Sirály hozott anyag. Ne várjunk vígjátékot. Nehezen érthetõ darab, és fogékonynak kell rá lenni.
3/10
tettinger 2009 jan. 25. - 17:04:37 3/10
Varjú Olga meglepõen jó színésznõjén kívül, valóban csak a hihetetlen szuggesztivitású BATA ÉVA miatt volt érdemes szenvedni. Egyetlen vulkánikus mondattal helyre tesz egy jelenetet, lefojtott atombomba, tajgai õserõ: - nagyon nagy lehet egyszer, csak sajnos az avitt, lepusztult Víg-be kerül...
Szurkoljunk Neki!!!
Nézzétek meg 29-30-án án a "fáj"-ban, akkor a MÜPÁ-ban játsszák, valószínüleg utoljára...
elaci 2008 máj. 18. - 15:49:16
Varjú Olga persze hogy nem unatkozhat a Sirályban. Madár-madár.
sonka 2008 máj. 18. - 10:23:27
Én unatkoztam rajta, mint ahogy a színészek is. Azt nem tudom, h akkor miért játszanak ebben a darabban. Az egyetlen kivétel Varjú Olga volt. Amúgy a nagyszerû színészgárda hozta a szükséges minimumot, de semmi több...
morzsa 2008 ápr. 11. - 19:09:57
nem szeretném és nem is fogom túlértékelni,- ajnározni ezt az elõadást.
mindenképpen hatalmas elõnyének könyvelhetõ el, hogy kamaraszínházban lett elõadva(Kecskemét). és nekem adatott akkora szerencse, hogy elsõ sorból, legközéprõl nézhettem végig a darabot.
az elsõ rész igen döcögõsen, túljátszottan, nevezzük nevén a gyereket; nyögvenyelõsen indult el a dolog, és bár láttam már pár éve egy másik színhzban, másokkal, uyganezen mûvet, csak igen lassan ugrottak be a dolgok(persze, ez elkönyvelhetõ az én memóriámnak is..)
aztán kimentünk 10percre szünetelni, és a második nekifutás már sokkalta jobb volt, az elsõ részhez képest nagyjából 150%-kal volt jobb.
feltett szándékom, hogy ne jórészt Alföldi alkotását nézzem-firtassam, sikerült végigvinni, és így megállapíthatom ,hogy egy rendkívüli társulat gyûlt össze a döglött sirály védõ szárnyai alatt. pont.