Színház

Sirály

dráma, 2 felvonás, magyar, 2013.

Értékelés:

3 szavazatból
Szerinted?

"Elég szívesen írom, noha sokat vétek a színpad törvényei ellen. Komédia, három női, hat férfi szereplő, négy felvonás, tájkép (kilátás a tóra); sok beszélgetés az irodalomról, kevés cselekmény, öt pud szerelem."
(Csehov levele a Sirályról)

A falu unalmas élete hirtelen felpezsdül: a híres színésznő fia színházi előadást rendez, melyre mindenki hivatalos. Köztük a színésznő és annak neves író párja is. A nagy készülődés, az új forma kihirdetése kudarccal zárul, az élet pedig látszólag megy tovább a kellemes falusi "unalomban". A színházi élmény azonban kivétel nélkül mindenki életében drámai fordulatot hoz, és már senkinek sem folytatódhat az élete úgy, ahogyan előtte.

A Sirály Csehov legszemélyesebb és a legnagyobb bukást megélő, aztán szélsőséges lelkendezést kiváltó drámája. A szereplők története, jelleme a Csehov környezetében élő emberekéhez hasonlít, s bár sűrít, felcserél, összevon, Csehov talán egyetlen művében sem szól ilyen közvetlenül magánéletének eseményeiről, érzelmeiről. Az író hátrahagyott jegyzetfüzetei is tanúsítják, hogy a legkisebb részletekig, a zongora alakú felhőtől a horgászásig, Nyina alakjától a két író összetett figurájáig, valóban a legszemélyesebb vallomás a Sirály.

A(z) Miskolci Nemzeti Színház előadása

Bemutató időpontja:

2013. december 7., Miskolci Nemzeti Színház

Stáblista:

Szereplők

Arkagyina (színésznő)
Trepljov (a fia)
Szorin (Arkagyina bátyja)
Zarecsnaja (Nyina)
Samrajev (Szorin intézője)
Polina (a felesége)
Mása (a lányuk)
Trigorin (író)
Dorn (orvos)
Medvegyenko (tanító)

Alkotók

Hozzászólások