Színház

SISI

táncelőadás, 1 felvonás, 55 perc, 2021.

Még nincs szavazat!

Légy te az első!

Nehezen találnánk nemzeti történelmünk zivataros félmúltjában olyan legendás alakot, mint Wittelsbach Erzsébet királyné, az európai királyi udvarok leggyönyörűbb hölgye, akit a magyarok – bajor származása ellenére is – magyarnak tartottak, rajongó szeretettel öveztek és szívükbe fogadtak.

A magyarok Sisinek becézett szépséges királynéja a Habsburg-ház embertelenül merev etikettjének szorításában vergődik: a birodalom súlyosbodó gondjaival foglalatoskodó férje elhanyagolja, anyósa zsarnokoskodása tönkreteszi mindennapjait, gyermekeit nem nevelheti és kedvenc kedvteléseinek sem élhet. Olaszországban és Magyarországon érzi otthon magát, tökéletesen megtanul magyarul, szoros személyes kapcsolatot ápol a magyar főrendekkel, legfőképp az Andrássy családdal és Deák Ferenccel. Számos történész egybehangzó véleménye szerint „Erzsébet női eszköztárával presszionálta az uralkodót a magyarokkal való kiegyezés előkészítésére”.

A Sisi életéről szóló romantikus regények és filmek után a GG Tánc Eger vezetője, Topolánszky Tamás állítja táncszínpadra a szerencsés csillagzat alatt született ifjú hercegnő, a kezdetben felhőtlenül boldog császárné és magyar királyné, szabadságra vágyó, mégis béklyóban vergődő, gondokkal terhelt, majd a Genfi tó partján váratlanul tragédiába torkolló.

Közreműködik az Accord Quartet

A(z) GG Tánc Eger előadása

Bemutató időpontja:

2021. június 16., GG Tánc Eger

Stáblista:

Szereplők

Sisi, Wittelsbach Erzsébet magyar királyné
Ferenc József császár
Zsófia főhercegnő, Ferenc József anyja, Fekete Árny
Andrássy Gyula magyar gróf
Ilona, Sisi nővére
Sophie, Sisi lázadó húga
Rudolf, Sisi harmadik gyermeke
Vetsera Mária, Rudolf szerelme
Merénylő (Luigi Luchen)

Alkotók

Hozzászólások