Színház

Sorslabirintus

előadás, 2012.

Értékelés:

1 szavazatból
Szerinted?

A Sorslabirintus című tantermi előadást egy alkalmi társulat hozta létre Egri Bálint vezetésével. A produkció Kardos Péter és Nyári Gábor Cigánylabirintus című a kaland-játék-kockázat regénye alapján született. A könyvben egy cigányfiú életének eseményeit követjük, de minden jelenetsor végén az olvasó dönt arról, hogy a két vagy három kínálkozó lehetőség közül melyiket választja. Az előadás is ezt a rendszert követi, a nézők dönthetnek a főhős sorsának alakulásáról. A diákoknak újraírt történetet fontos pedagógiai helyzetekben maga a főszereplő állítja meg, és a közönségre bízza a döntést - a sorsát.
A diákközönség ebben az előadásban a Fiú gondolatainak kivetülését jelenti, egymással szemben felhozott érveik egy "közös agyban" - a Fiú agyában - ütköznek össze. A főszerepet egy drámapedagógus játssza, aki figyeli és moderálja a vitákat, de a döntésbe sohasem szól bele, a gyerekek választják ki, hogy merre terelik a főhőst - vagyis saját magukat. Így a drámapedagógiai foglalkozás nem - a megszokott formában - az előadás után történik, hanem közben.
A produkció fontos eleme az improvizáció, hiszen az aktív közönség bármikor hozhat olyan döntést, amely eltér az alkotók által megírt, több mint 75 jelenettől. A projekt elsődleges célja: elültetni a diákközönségben a gondolatot, hogy van választási lehetőségük, szembeszállhatnak a szüleiktől vagy a médiából kapott mintákkal, és dönthetnek úgy, hogy egy embert csak azután ítélnek meg, hogy megismerték. A cél megvalósítására az előadás a színház és a drámapedagógia jól elegyített eszközeit használja. A másfél órás előadást jelmez és díszletek nélkül játsszák, bármilyen tanteremben, közösségi helyiségben bemutatható.

A(z) Manna Produkció előadása

Stáblista:

Hozzászólások