Színház

Stílusgyakorlatok

előadás, 2007.

Még nincs szavazat!

Légy te az első!

A Raymond Queneau ötletére épített előadás alapját képező történet banális: hosszúnyakú fiatalember - kalapján szalag helyett paszomány - felül a zsúfolásig megtelt autóbuszra, szemtelenül elfoglal egy megüresedett helyet, majd leszáll a buszról a Szent Lázár téren, ahol egy barátjával találkozik, aki azt mondja neki, hogy még egy gombot fel kell varrnia a kabátja felöltőjére. Ennyi. Pontosan annyira banális, mint hétköznapi életünk millió, számunkra fontossággal nem bíró mozzanata, amelyekről tudomást sem veszünk, és úgy siklunk át fölöttük, hogy nem érzékeljük a bennük rejlő játéklehetőséget és humort.

Magyarországon Bán János, Dörner György és Gáspár Sándor előadásában híresült el ez a darab. Hosszú idő óta játsszák a Komédium színpadán, és már az ötszázadik előadáson is túl vannak. A töretlen népszerűségű, és klasszikusnak számító előadásuk mellett ezúttal bemutatnak egy másikat, Székelyföldről. Csíkszeredából érkeznek a fiatal művészek, akik a helyi, Csíki Játékszín társulatának a tagjai. A színház felkérésére, de saját ötleteik alapján, hosszas műhelymunkával maguk állították színpadra a Stílusgyakorlatokat.

Előadásuk a pesti társaikéhoz hasonlóan nagyon sikeres. Páratlan sorozat. 2003. március 17-e óta több, mint száz alkalommal játszották már, és felléptek Székelyudvarhelyen, Gyergyószentmiklóson, Sepiszentgyörgyön, Marosvásárhelyen, Kolozsváron, Temesváron, de Bécsben, Debrecenben, és a budapesti Thália Színházban is.

A(z) Komédium Színház előadása

Bemutató időpontja:

2007. március 24., Komédium Színház

Stáblista:

Hozzászólások