Színház

SUB.LAB.PRO (Emanuel Gat & Molnár Csaba & Mészáros Máté): Onyx

előadás, 2022.

Még nincs szavazat!

Légy te az első!

Az ónix olyan fekete drágakő, amely erőteljes védelmet, erőt, fókuszt és akaraterőt sugároz. Az ónix feladata az, hogy folyamatosan előre vigyen az életben. Nem csak ahhoz ad energiát, hogy elindulj és elkezd megvalósítani álmaidat, hanem meg is véd az előtted álló úton…

A SUB.LAB.PRO The Ensemble Program egy olyan kreatív platform, amelynek az a célja, hogy résztvevőinek társulati munkakörnyezetben teljes eszköztárat kínáljon a professzionális művészi léthez. Az évad második felében az Ensemble táncosai három koreográfussal dolgoztak együtt, ezáltal lehetőségük nyílt arra, hogy elmélyedjenek különböző jellegű kreatív folyamatokban, különböző munkamódszerek megismerésében és előadóművészeti tapasztalatok elsajátításában.

Az Ensemble tagok ezzel az előadássorozattal a program végére értek, de egyéni művészeti karrierjük még csak most kezdődik!

Műsor:

Emanuel Gat (IL): Sacre

A Sacre annak a 2004-ben készített Tavaszi áldozatnak (Sacre du printemps) felújítása, mely Emanuel Gat repertoárjának egyik fő műve, ezért kapta a Bessie-díját is 2006-ban, a New York-i Lincoln Centerben való fellépés után. A művelt közönség már láthatta a Trafóban az eredeti verziót 2009-ben, a felújtást 2017-ben, most pedig jönnek a fiatalok, az Ensemble és előadásukban is a szigorú elegancia lázas villámokkal vegyítve teljesedik ki. Ki gondolná, hogy Sztravinszkij kopogó ritmusaihoz remekül illik a kubai salsa?

“Kizárólag a táncban és csakis abban keresem a válaszokat. Ha más médiumokat is használnék, az olyan lenne, mintha azt gondolnám, hogy vannak dolgok, amiket a tánc nem képes kifejezni. Inkább arra törekszem, hogy egyetlen kifejezőeszköz minden lehetőségét kiaknázzam, minthogy többféle eszközt használjak 20%-os hatásfokon” – vallja a tiszta tánc műfajában alkotó Gat, aki láthatóan nem ijedt meg Nyizsinszkij árnyékától, ami 1913 óta lebeg Sztravinszkij műve felett. Szerencsére.

Táncosok, előadók: Virág Flóra (HU) / Rose Bouvet (FR), Lina Bouainane Chabre (FR) / Hanne Van Driessche (BE), Laura Mello Rella (IT) / Jázmin Weber (HU), Isaac Butler (GB), Jonas Garrido Verwerft (BE)
Zene: Igor Sztravinszkij, Tavaszi áldozat
Fény: Emanuel Gat, együttműködve: Dézsi Kata
Betanító táncművészek: Michael Löhr (DE), Karolina Szymura (PL)
Koreográfia: Emanuel Gat (IL)

Molnár Csaba: Easy dances

Molnár Csaba a Trafó egyik „állandó fellépője”, hol a Hodworks-szel, hol Vadas Tamarával és Vass Imrével, hol „alkalmazott táncos”, hol társalkotó, hol pedig megmutatja saját koreográfiai erejét, ahogy most is. Munkáiban általában a tánc és azon keresztül a mozgás a legfőbb kifejezőeszköz. Ezúttal nem csupán mozdulatok, hanem képek megalkotására törekszik, emberi testek jelenlétével, használva a színházi apparátus illúziókeltésre alkalmas technikai adottságait. A kiindulópontot az elmúlt években rajzként lejegyzett víziói képezik: események, érzetek szubjektív dokumentációi, egy ismeretlen film képkockái.

Táncosok, előadók: Lina Bouainane Chabre (FR), Rose Bouvet (FR), Laura Mello Rella (IT), Hanne Van Driessche (BE), Wéber Jázmin (HU), Naomi Kats (IL), Dora Almeleh (BE), Virág Flóra (HU), Isaac Butler (GB)
Fény: Dézsi Kata
Zene: montázs
Külön köszönet: Marcio Kerber Canabarro (BR)
Koreográfia: Molnár Csaba

Mészáros Máté: TK1/22

Mészáros Máté azon kevés magyar alkotók egyike, akinek külföldön talán még mindig jobban ismernek, mint itthon: táncosi útja a Szegedi Kortárs Balettből indult és a norvég Carte Blanche-on és a barcelonai Lanonima Imperialon át vezetett a világhírű belga Ultima Vez társulatig. Olyan kiemelkedő alkotókkal dolgozott együtt, mint Ohad Naharin, Sharon Eyal, Myriam Naisy, Wim Vandekeybus.
Ebben a darabban tovább folytatja évek óta tartó kutatását a testről, a test strukturális teherbíró képességét tanulmányozza, vizsgálja szólóban, valamint duókra és csoportokra kialakított formai variációkban. A mozdulatlanságot, valamint a mozgásra kényszeríteni test lendületmegtartási képességeit kutatja, miközben próbálja újraértelmezni a fény klasszikus szerepét színházi környezetben.
Táncosok, előadók: Lina Bouainane Chabre (FR), Rose Bouvet (FR), Laura Mello Rella (IT), Hanne Van Driessche (BE), Wéber Jázmin (HU), Naomi Kats (IL), Dora Almeleh (BE)
Fény: Mészáros Máté, Dézsi Kata
Zene: Porteleki Áron
Koreográfia: Mészáros Máté

Az Ensemble: Dora Almeleh (BE), Lina Bouainane (FR), Rose Bouvet (FR), Laura Mello Rella (IT), Hanne Van Driessche (BE), Weber Jázmin (HU), Naomi Kats (IL), Virág Flóra (HU)
Vendégművészek egyes koreográfiákban: Isaac Butler (GB), Jonas Garrido Verwerft (BE)
Koreográfusok: Emanuel Gat (IL/FR), Molnár Csaba (HU), Mészáros Máté (HU)

Bemutató időpontja:

2022. május 26.,

Hozzászólások