Színház

"Svejk! Vacsorázunk!"

előadás, magyar, 2017.

Még nincs szavazat!

Légy te az első!

"Az ember gigász akarna lenni barátom, pedig csak egy darab szar."
/J.Hasek/

Svejk mindig itt ücsörög valahol.
Nem nehéz őt észrevenni, hiszen ott van a pályaudvarokon, a focimeccseken, előttünk áll a hentesnél, egy kapualjból bámulja a zászlólengető ökölrázókat, bölcsen mosolyog a lépcsőházban, ha elromlik a lift és ott üldögél a kocsmában egy korsó sör mellett.
Kis dolgokból összerakja és megérti a nagyokat. A nagy dolgokból meg összerakja a világot. Szerintem rég látott ennyi mulatságos dolgot, mint az elmúlt időkben. Rengetegen röhögnek vele, ezért hát úgy gondolta, itt az idő, hogy egy jó, habos korsó sör mellett beszéljen a kocsmában.

Tóth Zoltán színművész a 90-es évek közepén száznál több alkalommal alakította kiemelkedő sikerrel a világhírű kisember figuráját a Csokonai Színház színpadán.
Másfél évtizeddel később saját feldolgozást készített Hasek művéből, mely az elmúlt egy évben számtalanszor mulattatta közönségét Budapesten és a vidék nagyvárosaiban.

"Olyat már hallottam, hogy valakit ártatlanul öt évre ítéltek. De hogy tízre..., az egy kicsit sok."
/J.Hasek/

1914. június 24-én Szarajevóban eldördült egy puskalövés. A Habsburg trónörökös, Ferenc Ferdinánd elleni végzetes merénylet jó ürügyet szolgált a háború kirobbanásához.
Bár ismert tény, hogy az első világháború valódi oka a nagyhatalmak versengése volt, mégis-mint minden háborút-, ezt is a köznapok kisembere szenvedte meg leginkább. A villámháborúnak ígért hadműveletek váltakozó sikerrel négy évig húzódtak el.
Miközben a kisember naponta életét kockáztatta, feláldozva magát egy számára idegen, értelmetlen ügyért. Buta feljebbvalóik buta parancsainak engedelmeskedve próbálta túlélni az őrületet.A fegyverszünetek idején egymás lövészárkában az ellenség hasonló sorsú katonáival kártyázgatva, diskurálva, emberségüket megőrizve akarták túlélni a háborút. A tábori posta megérkezésekor hazagondoltak és reménykedtek: hazatérhetnek még szeretteikhez.

Svejk túlélte, a maga sajátos eszközeivel. Svejk hülye, papírt szerzett róla. Rajta nevet a világ, vagy ő nevet a világon? Nézőpont kérdése...

A(z) Pinceszínház előadása

Stáblista:

Hozzászólások