Színház

Szamártestamentum

előadás, magyar, 2011.

Értékelés:

1 szavazatból
Szerinted?

Mulattató játék középkori francia bohózatokból Ismeretlen szerzők szövegeiből és Németh Ervin színpadi adaptációjának felhasználásával.

...Most olyasmit mesélek nektek,
min végre szívből nevethettek,
mer rájöttem én egyre-másra:
fütyültök ti a papolásra
meg a szentek életére...

- kezdődik imígyen a franciák Róka regénye, s ennél a beharangozásnál a Forrás Színház játéka sem adja alább. Az előadásban több mint hatodfélszáz éves szövegek kelnek életre, amelyek mindegyike mulattatni akar - s amelyek mindenen nevetnek. Lerántják a leplet az ájtatosságról - s láthatóvá válik mögötte az önzés meg a képmutatás.
A játékban felvonul előttünk a középkor színes világának megannyi szereplője: bárgyú nagyurak és buta parasztok, hetyke polgárnők és élvhajhász papok, hiszékeny férjek és ravasz ribancok, ártatlan leánykák és minden hájjal megkent zsiványok? Csak aztán nehogy valaki magára ismerjen bennük!
Mindenesetre a játszók tisztes kompániája előre biztosítja magát: csak ismeretlen szerzők művei kerülnek itt színre, s ha nem tetszik a kép, hát rajtuk verje el a port, ha tudja, a nagyérdemű nézősereg! Ha meg tetszik a játék, akkor?

Dicsérjétek a dalnokot,
Ki ilyen verset alkotott,
Históriáját, énekét,
Csudálja mind az úri nép.

A(z) Forrás Színházi Műhely előadása

Stáblista:

Hozzászólások

9/10
Johann 2013 nov. 18. - 18:44:11 9/10
Még tavaly, valamikor az év elején láttam ezt a remek elõadást az Új Színházban s azóta se feledtem, milyen nagyot alakítottak benne a Forrás Színház mûvészei! Immár az "új" Új Színházban mutatták be e produkciójukat - az igazgatóváltást követõen ugyanis volt egy átmeneti hónap, amíg különbözõ vendégelõadások alkották a teátrum mûsorát (ezzel adott Dörner gondolkodási idõt a társulat tagjainak, hogy nyugodtan eldönthessék, maradnak-e vagy sem).
Aznap este sokunknak okoztak feledhetetlen estét a Forrás Színház tagjai. Több produkciójuk is látható volt ekkortájt az Új Színházban s én máig bánom, hogy csak erre az egyre jutottam el. Szerencsére aztán az Újpest Színházban sikerült elcsípnem a Székely betlehemest tõlük és még korábban láttam Csíksomlyói magyar passiójukat is (szintén Újpesten). Fõleg e két utóbbi mûhöz képest volt szembeötlõ számomra, mennyire magabiztosan és magas színvonalon hozták a Szamártestamentum egészen más karakterét is. Tényleg magával ragadó este volt!
S nem mehetek el szó nélkül a zene mellett sem. A Forrás Színház általam látott produkcióinak mindig nagy erõssége az élõ és igényes zene, a legtöbb esetben elsõsorban a NeoFolk együttes kiváló muzsikusainak köszönhetõen.
Talán csak amiatt nem 10 pontot adtam rá (hanem csak 9-et), mert éppen nagyböjtben adták elõ, s én nem tudtam nem arra gondolni: mennyivel valóbb lett volna ez farsangra! (De hát a fent említett praktikus szempontok az én elvi megfontolásaimat érthetõ módon felülírva determinálták a történéseket akkor.)
Úgy látom a Forrás Színház honlapján ( http://www.forrasszinhaz.hu/index.php?id=232 ), hogy jelenleg is mûsoron van ez az elõadásuk. Összességében csak ajánlani tudom! Könnyed, de mégis míves, vidám, de egyszersmind bölcs is. :)