Színház

Szapphó

tragikomédia, magyar, 2013.

Értékelés:

1 szavazatból
Szerinted?

"Szép ifjak, ti csak bíborövű múzsáknak áldozzatok / és zengő lanton kísérjétek a jó ívű dalt. / Ám az én bőröm már nem puha pázsit, hajam sem / hollófekete éj, melyben szerelmes kéznek / csak csoda csillag és varázs virágok nyílnak."

A darab helyszíne Leszbosz szigetén Mütiléné városa. Szapphó egy leányiskola igazgatója, konkurensei - Gorgó és Androméda - tehetségkutató versenyt hirdetnek, ahol a lányoknak nem csak csinosságukkal, hanem szellemi képességükkel is ki kell tűnniük. Közben az aktuális türannosz ellen politikai összeesküvés készülődik, melybe a fiatalok körében népszerű Szapphót éppúgy szeretnék bevonni, mint befolyásos költőtársát, Alkaioszt is.

Művészet és hatalom viszonyát tárgyalja Weiner Sennyey Tibor első drámája. Mit jelent valójában az otthon és a hazaszeretet? Lepaktálhat-e egy művész a politikával? Mi a költészet célja?

A darab a Katona József drámapályázat egyik nyertese.

"Weiner Sennyey Tibor darabját méltán díjazták a Katona József drámapályázaton, hiszen a Szapphó mind szövegében mind dramaturgiájában igen találó, mélységeiben valódi éleslátás köszön vissza. Erre az alapra építkezik Formanek Csaba rendezése, és remek ötletekkel hozza közelebb a jelenhez az ókori történetet. Ilyen például egy igazi görög "tehetségkutató show", amely a teltházas előadás legderültebb pillanatait hozta. Vagy megemlíthetném az ókori színház elengedhetetlen kelléke, a kar egészen sajátosra koreografált mozgását." (Kulturprojekt.hu)

A(z) Radikális Szabadidő Színház előadása

Bemutató időpontja:

2013. április 11., Radikális Szabadidő Színház

Stáblista:

Szereplők

Szapphó (Dhorika, Eureika, Eirána)
Alkaiosz (Pittakosz)
Diogenész (Hermész, Mürszilosz)
Atthisz (Pittakosz, Eurügiosz, Héra)
Megara (Larikosz, Melankhosz, Gorgó, Kleisz)
Gongüla (Phaón, Androméda, Mürszilosz)
Anaktoria (Kharaxosz, Melankhosz, Apollón)

Hozzászólások